Europa, divizată în faţa valului de imigranţi: Germania vrea să construiască zone de tranzit la graniţe, Căile Ferate franceze permit refugiaţilor să călătorească fără bilet, în semn de solidaritate, Ungaria îi arestează (VIDEO)

Publicat: 15 10. 2015, 20:01

Pusă în faţa unui număr tot mai mare de imigranţi care sosesc zilnic, Germania vrea să construiască zone de tranzit la graniţe. Scopul acestora ar fi să facă diferenţa între adevăraţii refugiaţi şi imigranţii economici, care ar urma să fie trimişi în ţările de origine. Propunerea a provocat însă critici dure, iar unii politicieni au comparat strategia cu acţiunile Germaniei naziste. Chiar şi vicecancelarul ţării, Sigmar Gabriel, s-a declarat împotriva propunerii.

În ţara vecină, Franţa, politicienii de dreapta au caracterizat drept intolerabilă decizia Căilor Ferate de a permite refugiaţilor să călătorească fără un bilet valabil, în semn de solidaritate şi omenie. Alţi oameni se plâng, pe reţelele de socializare, că imigranţii sunt tratatţi mai bine decât cetîţenii francezi. Mai mult, şefa partidului naţionalist Frontul Naţional, Marine le Pen, a acuzat Căile Ferate franceze că încearcă prin această strategie să îi trimită pe refugiaţi în Marea Britanie pentru a scăpa de ei.

În schimb, Ungaria a terminat de construit gardul anti-imigranţi şi la forntiera cu Croaţia, iar armata si politia au acum posibilitatea de a sigila frontiera. O decizie în acest sens depinde însă de deciziile care se vor la Bruxelles, la Consiliul European. În plus, autorităţile ungare au declanşat proceduri penale împotriva a peste 700 de oameni pentru trecerea ilegală a frontierei, începând cu mijlocul lunii trecute, când au intrat în vigoare unele reglementări mai stricte.

În baza noilor legi, cei care deteriorează gardul de la frontierele de sud ale Ungariei sau pătrund ilegal în ţară riscă pedepse cu închisoarea sau expulzarea. Până în prezent, instanţele au pronunţat sentinţe privind expulzarea din Ungaria pentru perioade cuprinse între un an şi doi ani în câteva sute de cazuri.

Chiar şi aşa, valul migrator nu poate fi oprit. Peste 7.000 de persoane au intrat pe teritoriul maghiar dinspre Serbia în mai puţin de 24 de ore. Aceştia au fost preluaţi de poliţiştii ungari şi transportaţi cu trenul în vestul ţării, de unde au trecut graniţa în Austria.

 #DIRECT_ONE_2l35zb#