„Europa are nevoie de o vacanță”. Comisia Europeană va prezenta strategia pentru turism și vrea să salveze măcar o parte din sezonul de vară

„Europa are nevoie de o vacanță”. Comisia Europeană va prezenta strategia pentru turism și vrea să salveze măcar o parte din sezonul de vară
foto: Hepta.ro / DPA Images / Laurie Diffembacq

Statele UE ar trebui să garanteze vouchere pentru călătoriile anulate în timpul pandemiei de coronavirus și să înceapă să ridice din restricțiile de la granițele naționale, într-o încercare de a salva ce a mai rămas din sezonul turistic de vară, ar putea afirma Comisia Europeană, săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Turismul, la care în mod normal contribuie la aproape o zecime din producția economică a UE, este printre cele mai afectate sectoare în criza COVID-19, care a paralizat aproape orice fel de călătorie. Spre exemplu, în România, autoritățile au luat în calcul chiar și posibilitatea de a testa toți turiștii care intră în stațiunile de pe litoralul românesc.

Germania și alte state membre au îndemnat la suspendarea reglementărilor UE, care obligă companiile aeriene și industria ospitalității să returneze integral sumele plătite pe zborurile și călătoriile anulate în loc de vouchere pentru viitoare vacanțe.

În replică, Comisia Europeană va obliga statele membre să garanteze vouchere care să le facă mai atractive pentru clienți, potrivit unui document cu strategia UE, ce a fost consultat de Reuters înainte să fie publicat oficial, miercuri.

„Pentru a le oferi stimulente pasagerilor și călătorilor, astfel încât să accepte vouchere în loc de rambursare, voucherele ar trebui protejate de o eventuală insolvență a emițătorului și ar trebui să rămână rambursabile până la sfârșitul valabilității dacă nu sunt revendicate”, arată draftul.

„Protecția de insovelnță trebuie să fie asigurată la nivel național și vouchere sigure trebuieă fie accesibile pentru toți pasagerii și călătorii”, mai adăuga sursa citată.

Pentru a salva turismul, Comisia Europeană va cere ridicarea graduală a restricțiilor de la granițele interne

Totodată, Comisia Europeană va transmite celor 27 de state membre să ridice gradual restricțiile impuse la granițele naționale, dar și să repornească o serie de călătorii pentru a revitaliza cât de cât sectorul turistic.

Tradițional, turismul aducea în jur de 150 de miliarde de euro în fiecare sezon, începând din iunie și până în august, cu undeva la circa 360 de milioane de sosiri internaționale, potrivit Comisiei.

Cu toate acestea, acum granițele externe ale Europei ar putea sta închise până la cel puțin jumătatea lui iunie, pentru călătoriile non-esențiale, o măsură menită să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2.

„Industria noastră turistică are probleme grave”, va spune Comisia, avertizând că 6,4 milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în sectorul ale căror venituri ar putea scădea cu până la 50% în cazul hotelurilor și restaurantelor, respectiv 90% pentru croaziere și zboruri.

Criza COVID-19 a împins UE spre unul dintre cele mai grele impasuri economice din toate timpurile, punând la încercare puternic unitatea statelor membre, care au dezbătut aprins probleme referitoare la echipamente medicale, interdicțiile pe exportul de medicamente, măsurile haotice de la granițe, dar și sumele alocate pentru salvarea propriilor piețe interne.

„Europa are nevoie de o vacanță”

Strategia Comisiei Europene pentru salvarea turismului a fost intitulată generic „Europa are nevoie de o vacanță”, iar documentul va pleda pentru relaxarea restricțiilor de zbor, precum și a celor de la granițele naționale.

„Până când nu vom avea un vaccin sau un tratament, nevoile și beneficiile aduse de călătorie și turism trebuie să fie comparate cu riscurile de a facilita din nou răspândirea virusului (…) care ar putea conduce la o reintroducere a restricțiilor”, arată același draft.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie