Eurodeputații cer măsuri drastice împotriva lui Elon Musk și a platformelor online acuzate de ingerințe electorale

Eurodeputații cer măsuri drastice împotriva lui Elon Musk și a platformelor online acuzate de ingerințe electorale
Foto: Foto: flickr.com

Un grup format din 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației europene, Kaja Kallas, ca Uniunea Europeană (UE) să își extindă cadrul de sancțiuni împotriva platformelor digitale acuzate de interferențe în procesele democratice.

În scrisoarea transmisă Comisiei, eurodeputații se referă în mod special la Elon Musk, pe care îl acuză că prin controlul său asupra rețelei de socializare X a „întreprins acțiuni ce ar putea submina în mod semnificativ integritatea procesului democratic”.

Respectivii eurodeputați cer astfel ca UE să examineze elaborarea unei „strategii cuprinzătoare” care ar putea include noi instrumente și sancțiuni, precum și consolidarea cooperării globale pentru combaterea interferențelor în procesele democratice, potrivit Agerpres.

Ei pledează pentru extinderea cadrului actual de măsuri restrictive menite să combată interferențele străine în procesele electorale cu instrumente actualizate în fața „amenințărilor emergente din partea platformelor online precum X” și a acțiunilor unor „figuri precum Elon Musk”.

Europarlamentarii mai doresc ca UE să conducă formarea unei coaliții internaționale angajate să apere integritatea electorală și să tragă la răspundere platformele online pentru rolul lor în răspândirea de conținuturi nocive. Ei își motivează aceste cereri dând ca exemplu dezbaterea pe care Elon Musk a avut-o pe X cu lidera partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, întrucât se tem că această dezbatere are potențialul de a „schimba opțiunile opiniei publice” germane înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie.

Grupul de eurodeputați a reamintit, de asemenea, și de anularea alegerilor prezidențiale din România în urma unor acuzații de interferențe rusești prin rețelele de socializare.

În orice caz, în opinia semnatarilor scrisorii, situația necesită în plus și „un răspuns în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comune” a UE. Ei invocă în acest sens așa-numita „Busolă Strategică”, actuala strategie de apărare și securitate a UE, ce recunoaște manipularea și interferența din exterior drept „o amenințare în creștere la adresa securității și a stabilității globale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Noul an chinezesc, un an cu impulsivități, posibil proteste, rebeliuni. Să încercăm să fim toleranți și răbdători (VIDEO)
23:41 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Particularitățile noului an chinezesc – Schimbări, conflicte ascunse, o însingurare ce trebuie combătută (VIDEO)
23:12 - Radu Cristescu, reacție dură după furtul tezaurului dacic: Raluca Turcan să dea cu subsemnatul la Parchet
22:46 - Kelemen Hunor: Mi-a trimis un prieten din SUA, de Crăciun, o scrisoare. Mi-a venit scrisoarea săptămâna trecută. Asta e poșta românească (VIDEO)
22:02 - Kelemen Hunor, după ce Georgescu a pretins că primește rapoarte din serviciile secrete: „Suntem într-un rahat cât casa și nimeni nu reacționează” (VIDEO)
21:55 - Kelemen Hunor: Călin Georgescu e omul vechiului sistem. Există o rețea a fostei Securități care trăiește în diferite structuri în societatea românească (VIDEO)
21:26 - Directorul muzeului olandez din care au fost furate piesele dacice deplânge „o zi neagră”: „Suntem profund șocați”
20:59 - Pe cine vede Simion vinovat pentru furtul tezaurului dacic: Olanda critică România pentru lipsa siguranței la granițe, dar ea însăși nu e în stare să protejeze exponate de o valoare inestimabilă
20:38 - Cristian Tudor Popescu: „S-a aflat cine a furat coiful! N-ai să crezi!”
20:16 - Premierul Olandei și-a exprimat „profundul regret” pentru furtul tezaurului dacic, un „incident fără precedent”. Ce i-a spus lui Iohannis