Eurodeputații au cerut Consiliului JAI să aprobe aderarea deplină a României la Schengen

Publicat: 26 11. 2024, 23:49
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eurodeputații, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au cerut marţi seară o decizie favorabilă a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 12-13 decembrie privind aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen şi au reamintit că cele două ţări îndeplinesc de mulţi ani condiţiile tehnice necesare.

”După ani lungi de negociere, după ce în 2011 au fost îndeplinite criteriile, după abordarea progresivă, în sfârşit, România şi Bulgaria vor deveni membre ale spaţiului Schengen. Decizia trebuie să fie aprobată de Consiliu, nu putem accepta niciun fel de alt rezultat. Va fi nevoie de putere, de capacitate şi de flexibilitate. Însă a sosit momentul să fim la înălţime pentru o strategie de securitate internă a UE demnă de acest nume. Este momentul pentru mai multă Europă, nu pentru mai puţină”, a declarat eurodeputata Lena Dupont, în numele grupului PPE, potrivit Agerpres.

Aderarea deplină a Bulgariei şi a României la spaţiul Schengen va însemna reducerea costului pentru transport, dar şi îmbunătăţirea competitivităţii companiilor europene, a declarat eurodeputatul bulgar Kristian Vighenin, reprezentant al grupului S&D.

Eurodeputata Fabienne Keller, din grupul Renew, a salutat aderarea iminentă a României şi a Bulgariei şi cu frontierele terestre la Schengen şi a calificat-o drept ”o victorie şi pentru proiectul european”.

”Treisprezece ani ani de aşteptare au însemnat pentru români suferinţă, costuri foarte mari, miliarde, miliarde de euro care au plecat din buzunarul românilor, poluare, emisii de dioxid de carbon, dar au mai însemnat un sentiment parşiv de cetăţean de mâna a doua şi mulţi au luat acest sentiment cu durere, pentru că ei iubesc Europa. Mai mult, (acest sentiment) a alimentat discursul extremei drepte care acum a împins un candidat care este prorus în runda a doua a prezidenţialelor. Este trist, dar să ne bucurăm totuşi astăzi că auzim aceste mesaje încurajatoare să vedem România şi Bulgaria, în ianuarie, cu totul în Schengen, inclusiv terestru, maritim şi aerian”, a afirmat, în intervenţia sa, eurodeputatul Nicu Ştefănuţă, din partea grupului Verzilor, care este şi vicepreşedinte al Parlamentului European.

Austria şi-a arătat recent disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi a Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a anunţat la rândul său că miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen.