Eurobarobetru: 58% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, o creștere cu 4 % față de 2020

Publicat: 23 04. 2021, 16:04
Foto: pixabay

Atitudinea față de UE rămâne pozitivă, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat în februarie-martie2021. Imaginea UE și încrederea în UE s-au ameliorat, atingând nivelul lor cel mai înalt de mai bine de zeceani.

Cetățenii europeni identifică sănătatea și situația economică ca fiind principalele două preocupări atât la nivelul UE, cât și la nivelnațional. Sondajul indică, de asemenea, o creștere a îngrijorării cu privire la situația actuală a economiilor naționale: 69% dintre europeni consideră că situația este în prezent „proastă”, iar 61% dintre europeni se tem că economia țării lor se va redresa în urma impactului pandemiei abia „în 2023 sau maitârziu”.

Aproape jumătate dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană (49%),ceea ce reprezintă o creștere de 6 puncte față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020.Este cel mai înalt nivel înregistrat din primăvara anului2008.

În privința României 58% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere cu 4 puncte față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului2020.

În 20 de state membre, majoritatea respondenților afirmă că au încredere în UE, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în Portugalia (78%) și Irlanda(74%).

Imaginea pozitivă a UE (46%) a atins nivelul său cel mai înalt din toamna anului 2009, înregistrând o creștere de 6 puncte procentuale față de vara anului 2020. Mai puține persoane au o imagine neutră despre UE (38%, -2), în timp ce 15% (-4) au o imagine negativă despreUE.

Majoritatea respondenților au o imagine pozitivă despre UE în 25 de state membre ale UE (față de 13 în vara anului 2020), procentele cele mai ridicate fiind înregistrate în Portugalia (76%) și Irlanda(75%).

Aproape patru cetățeni ai UE din zece consideră că cea mai importantă problemă cu care se confruntă în prezent UE este sănătatea: 38% dintre respondenți menționează acum acest aspect, o creștere semnificativă cu 16 puncte procentuale față de vara anului2020.

Sănătatea ocupă primul loc, în fațasituației economice(35%, procent neschimbat),situația finanțelor publice ale statelor membreocupând acum locul al treilea (21%,-2).

În ceea ce privește principalele preocupări la nivel național, sănătatea este, de asemenea, percepută ca fiind cea mai importantă chestiune(44%), în creștere cu 13 puncte procentuale față de vara anului2020.

Situația economicăocupă a doua poziție, fiind menționată de o treime dintre europeni (33%, procent neschimbat), în timp ce un sfert dintre aceștia menționeazășomajul(25%,-3).

De asemenea, 43% dintre europeni sunt mulțumiți de măsurile luate până în prezent de guvernele naționale pentru combaterea pandemiei (-19 puncte procentuale față de vara trecută), în timp ce 56% sunt nemulțumiți (+19). Același procent din rândul cetățenilor europeni sunt mulțumiți de măsurile luate de UE (43%, -2), în timp ce 49% sunt nemulțumiți (+5). Cu toate acestea, 59% au încredere că UE va lua deciziile corecte în viitor în ceea ce privește răspunsul său lapandemie.