Eugen Tomac: Statele UE au plătit Moscovei 52 de miliarde de euro pentru importul de energie, în perioada 1 ianuarie – 1 mai. Armata Rusiei e întreținută de aceste contracte (VIDEO)

Eugen Tomac: Statele UE au plătit Moscovei 52 de miliarde de euro pentru importul de energie, în perioada 1 ianuarie - 1 mai. Armata Rusiei e întreținută de aceste contracte (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a lăudat Uniunea Europeană pentru că și-a învățat lecția și caută acum surse alternative de energie. Statele UE au plătit Rusiei pentru importul de energie 52 de miliarde de euro, de la începutul acestui an, bani care întrețin forțele rusești ce comit atrocități în Ucraina. În plus, Rusia are obiceiul de a șantaja UE. Iată, deci, două motive pentru care UE face foarte bine să renunțe la contractele cu Moscova, chiar dacă pe termen scurt acest lucru ne afectează și pe noi, a mai spus Tomac.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

UE se pregătește de interzicerea petrolului rusesc. Ce spune Tomac

„Faptul că Ursula von der Leyen a anunțat că de de azi încep discuțiile pentru a sista total importurile de petrol din Rusia arată cât se poate de clar că UE e determinată să pună presiunea necesară pe Rusia, așa încât aceasta să fie slăbită și să înțeleagă că acest război inutil pe care l-a declanșat Putin nu duce nicăieri.

E o măsură bună cu atât mai mult cu cât, de la 1 ianuarie 2022 până la 1 mai, statele UE au plătit Rusiei pentru import de energie 52 de miliarde de euro. 80% din resursele Rusiei sunt destinate pieței europene.

Aceste măsuri au menirea de a slăbi Rusia așa încât să înțeleagă că o izolare tot mai mare de Europa o duce spre prăpastie. Aceste decizii, chiar dacă sunt constisitoare pentru cetățenii europeni și piața europeană, sunt necesare pentru că doar așa ne putem apăra de această Rusie tot mai agresivă și imprevizibilă”, a declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Tomac: Armata Rusiei e întreținută de contractele din energie

Întrebat dacă se poate ajunge la o criză a țițeiului în Europa sau la creșteri și mai mari de prețuri, președintele PMP a răspuns: „Din nefericire, criza energetică s-a declanșat înainte de război. Să nu uităm că Rusia ne-a mai pus în situația de a șantaja UE atunci când, în 2009, a sistat pentru prima dată exportul de gaze. Deci această situație e mai veche”.

„De asta, în asemenea situații fără precedent, când avem un război la frontierele UE, o agresiune împotriva unui stat care nu aprovocat cu nimic Rusia, iar armata Rusiei e întreținută tocmai pentru că există aceste contracte comerciale extrem de costisitoare și avantajoase pentru Rusia, evident că decizia politică e să încercăm să oprim acest flux de resurse către Moscova, așa încât să o slăbim și s-o convngem să renunțe la război.

Efecte vor exista, dar important e că UE a învățat din această lecție și pune tot mai mult preț pe nevoia de a-și asigura independența energetică”, a continuat Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`