Europarlamentarul PMP Eugen Tomac susține că e inacceptabil ca Serbia, țară care are pretenția de a adera la Uniunea Europeană, să încalce drepturile românilor de pe teritoriul ei. Acestora le e refuzat dreptul la școală, Biserică și presă în limba română. Tomac a afirmat că a solicitat Comisiei Europene să se implice mai aplicat în procesul de negociere cu Belgradul în ceea ce privește situația minorității românești din Serbia. Răspunsul executivului comunitar a fost unul încurajator, dar nu suficient, a precizat europarlamentarul.
„Comisia Europeană monitorizează situația comunității românești din Serbia
Am solicitat Comisiei Europene o implicare mai aplicată în procesul de negociere cu Belgradul în ceea ce privește situația minorității românești, aceasta fiind în continuare profund discriminată.
Este inacceptabil ca un stat care are pretenția de a adera la Uniunea Europeană să încalce flagrant și cât se poate de conștient drepturile românilor (vlahi). Acestora le este refuzat, în mod revoltător, dreptul la școală, Biserică și presă în limba română”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.
Acesta a precizat că răspunsul pe care l-a primit de la Comisia Europeană a fost „încurajator, dar nu suficient”.
Tomac a afirmat că, în calitate de membru al delegației UE-Serbia, va solicita constant să-i fie prezentat stadiul negocierilor la capitolul “Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, precum și evoluția implementării planului de acțiune pentru exercitarea drepturilor minorităților naționale.
Eugen Tomac a mai susținut că dacă Serbia vrea să fie membră a UE atunci ar trebui să ofere comunității românești aceleași drepturi de care minoritatea sârbă se bucură în România: „România este țara mamă a tuturor românilor și avem obligația să utilizăm toate instrumentele democratice pentru a ne apăra conaționalii. Serbia trebuie să fie parte a UE, dar pentru asta este esențial să aibă un comportament de stat european și să acorde aceleași drepturi pe care și țara noastră le oferă minorității sârbe. În curând, românii de Serbia vor avea posibilitatea să-i informeze direct pe oficialii europeni despre situația comunității”.