Eugen Tomac: Viitorul Președinte al Comisiei Europene a PROMIS că va face tot ce poate pentru a OPRI proiectul gazoductului Nord Stream 2

Publicat: 24 04. 2019, 17:20
Foto: Facebook / Eugen Tomac

Unul dintre principalii candidaţi la şefia Comisiei Europene a promis că va face tot ce poate pentru a opri proiectul gazoductului Nord Stream 2, a precizat preşedintele PMP, Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook, de miercuri.

Eugen Tomac făcea referire la germanul Manfred Weber, considerat de mulţi drept omul cu cele mai mari şanse de a prelua şefia Comisiei Europene de la Jean Claude Juncker.

„Viitorul Președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat, pentru publicația poloneză Polska Time, că va face tot ce poate pentru a opri proiectul gazoductului Nord Stream 2”, a scris Eugen Tomac despre Manfred Weber.

Manfred Weber nu este, însă, primul care face o astfel de promisiune. În luna februarie, şi Statele Unite (prin vocea lui Mike Pompeo) a spus exact acelaşi lucru, că „va face tot ce îi stă în putere pentru a opri construirea gazoductului Nord Stream 2”.

„Candidatul PPE, susținut și de PMP, pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene a spus clar: creșterea dependenței de gazul rusesc nu este în interesul Uniunii Europene”, a adăugat preşedintele PMP în postare.

Foto: Manfred Weber (sursă foto: Facebook / Manfred Weber)

Ce şanse există ca proiectul controversatului gazoduct Nord Stream 2 să fie oprit

În primul rând, Manfred Weber face parte din „Uniunea Creștin-Socială din Bavaria”, care este o formaţiune politică aliată cu „Uniunea Creștin-Democrată”, condusă de Angela Merkel – care este un puternic susţinător al gazoductului Nord Stream 2. Prin urmare, este improbabil ca Manfred Weber să facă demersuri contrare celor ale Cancelarului Germaniei.

În al doilea rând, gazoductul Nord Stream 2 este aproape construit. La data de 11 aprilie, fuseseră construiţi 1.000 de kilometri, conducta trecând prin ape finlandeze, suedeze şi germane.

În plus, proiectul Nord Stream 2 este co-finanţat şi de o serie de companii germane foarte importante, precum E.ON, iar nevoile industriale ale Germaniei necesită o cantitate tot mai mare de gaze naturale.

De asemenea, un alt motiv îl reprezintă faptul că Berlinul nu mai doreşte să fie afectat de eventualele întreruperi ale gazelor naturale pe care Federaţia Rusă le-ar putea face (şi cum, de altfel, le-a şi făcut în legătură cu Ucraina).

Nu în ultimul rând, Germania are în plan renunţarea la sursele de energie considerate poluante (cărbune, energie nucleară) şi adoptarea unora non-poluante (energie solară sau eoliana) sau a unora considerate mai puţin poluante, printre care şi gazul natural.

Foto: Traseul parcurs de gazoductul Nord Stream 2 (sursa foto: Nord Stream 2)

De ce este gazoductul Nord Stream 2 atât de controversat

Principalele motive de îngrijorare se va adânci depdenda Uniunii Europene de gazul rusesc (o dependentă şi-aşa deja foarte mare). Iar prin adâncirea dependenţei de gazul rusesc, este erodată securitatea energetică a întregii Uniuni Europene.

În plus, Nord Stream ÎI (la fel ca şi Nord Stream I) ocoleşte Ucraina, existând motive de îngrijorare că situaţia geopolitică a acesteia va fi slăbită. Asta în condiţiile în care Ucraina a semnat un acord de asociere cu UE, având în vedere aderarea cândva în următorii ani.

Principalul contracandidat al lui Manfred Weber este olandezul Frans Timmermans.

Postarea originală de pe Facebook a preşedintelui PMP, Eugen Tomac