Eugen Tomac: E un caz unic în istorie când o creanță este sechestrată într-un alt stat, unde a fost trimisă spre depozitare. Trebuie să luptăm pentru readucerea Tezaurului României înapoi. Rusia refuză să ne returneze un drept care ne aparține (VIDEO)

Eugen Tomac: E un caz unic în istorie când o creanță este sechestrată într-un alt stat, unde a fost trimisă spre depozitare. Trebuie să luptăm pentru readucerea Tezaurului României înapoi. Rusia refuză să ne returneze un drept care ne aparține (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, unde a dat mai multe detalii despre subiectul referitor la Tezaurul României, sechestrat la Moscova, care trebuie adus acasă. Europarlamentarul Eugen Tomac spune că Rusia refuză să ne returneze „un bun care ne aparține și care a fost încredințat în baza unei înțelegeri bilaterale.”

„Până acum am făcut deja câțiva pași importanți, evident, într-o coordonare strânsă cu Banca Națională. Am informat Comisia Europeană cu privire la situația tezaurului nostru, pentru că este un caz unic în istorie, când o creanță este sechestrată într-un alt stat, unde a fost trimisă spre depozitare, și evident că, având în vedere că a trecut deja mai bine de un secol și acest dosar nu a avansat în ceea ce privește restituirea tezaurului. Eu cred că acest subiect necesită un răspuns personalizat european, și anume, o informare a tuturor instituțiilor europene și vom începe, evident, în cazul nostru cu Parlamentulul European, acolo unde vom organiza în primăvara anului viitor o largă dezbatere, cu o prezentare a volumelor tipărite de Banca Națională a României în limba engleză cu documente inedite, care demonstrează foarte clar care este situația tezaurului în momentul de față și, evident, evoluția sa. Și cel mai important aspect este să reușim în perspectivă atunci când nu vor mai fi suspendate relațiile între Uniunea Europeană și Federația Rusă, să introducem acest subiect pe agenda bilaterală.

Cadrul juridic în care se desfășoară dialogul între România și Federația Rusă este Comisia mixtă privind chestiunea tezaurului, însă lucrurile se mișcă destul de lent. Eu cred și aici, evident, îl citez pe consilierul guvernatorului, domnul Cristian Păunescu, că atât timp cât va fi necesar, trebuie să luptăm pentru readucerea Tezaurului României înapoi. Pe de o parte, discutăm despre cele 93 de tone de aur, dar pe de altă parte, discutăm despre tezaurul cultural, și aici mă refer la toate colecțiile noastre importante din acea perioadă, pentru că, practic, au fost golite mănăstirile, au fost golite colecțiile de artă private și publice, au fost duse toate arhivele României de la Arhiva Parlamentului, Consiliul de miniștri, arhivele diplomatice, arhivele siguranței naționale. Practic, toată memoria instituțională a României a fost dusă în 1916, la Moscova, și noi avem obligația să cerem acest lucru în fiecare zi, ceea ce voi face la nivel european.

Moscova evident că în momentul de față, din rațiuni ce țin de conflictul militar pe care l-a declanșat, relația între Uniunea Europeană și Federația Rusă este suspendată. Noi sperăm ca acest conflict să se încheie cât mai curând. Evident, ne dorim ca Moscova să respecte dreptul internațional și să se retragă din zonele unde a intervenit militar, iar atunci când va fi reluat dialogul, credem că este foarte important să pregătim instituțiile europene, astfel încât pe agenda bilaterală între Uniunea Europeană și Federația Rusă să se regăsească și acest subiect.

În momentul de față, legislația Uniunii Europene, strategiile Uniunii Europene în relația cu Federația Rusă se schimbă fundamental și este important ca pe dimensiunea ce ține de recuperarea patrimoniului relocat în vreme de război, în cazul nostru e o situație unică, pentru că noi, printr-o înțelegere bilaterală, am dus Tezaurul la Moscova, iar Uniunea Sovietică și, astăzi, Rusia, în timpul lui Putin, refuză să ne returneze un drept care ne aparține, un bun care ne aparține și care a fost încredințat, repet, în baza unei înțelegeri bilaterale.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)