Europarlamentarul Eugen Tomac a comentat în emisiunea News Pass, cu Laura Chiriac, discursul șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care a cerut integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen „fără nicio altă amânare”. Eugen Tomac a subliniat că deși mesajul este unul care ar trebui să ne păstreze optimismul, extinderea Spațiului Schengen este blocată în Consiliul UE:
„Orice mesaj transmis de la vârful UE către noi trebuie să ne păstreze acest optimism. Totuși este pentru prima dată când președinta Comisiei Europene pe un ton destul de ferm și apăsat cere Consiliului UE să deblocheze dosarul Schengen. E evident că de la această declarație rostită în cel mai important discurs pe care l-a ținut în Parlamentul European de când a preluat președinția e o distanță destul de lungă pentru că nu Comisia este cea care blochează intrarea noastră în Spațiul Schengen. Comisia de 12 ani spune același lucru, că suntem pregătiți.
Evident că liderii de la București sau decidenții noștri trebuie să furtifice această oportunitate. Nimeni nu va veni în locul nostru să negocieze. Aici nu înțelege nici președintele Iohannis, nici premierul Ciolacu că negocierile bilaterale sau suportul pentru a convinge Viena și, în cazul Bulgariei, Olanda nu se obține doar prin declarații. Sunt necesare negocieri constante”.
Eugen Tomac a criticat lipsa de implicare a președintelui Iohannis pentru ca problema aderării României la Spațiul Schengen să fie pusă pe agenda Consiliului European:
„Eu regret că nici la această oră, după votul din 8 decembrie de anul trecut președintele Iohannis nu a reușit să convingă Consiliul European să dezbată acest subiect. Acest subiect privind intrarea noastră în Schengen și blocajul absurd pe care îl generează Austria este un subiect de Consiliu European pentru că noi suntem țară de frontieră care suferă aproape cel mai mult din cuza războiului, pentru că 70% din cerealele ucrainene trec prin România. Dacă am fi fost în Spațiul Schengen nu ar fi existat o asemenea presiune pe porturile noastre și pe infrastructura noastră. Ar fi putut cerealele merge în Bulgaria și Grecia mult mai ușor. Avem foarte multe oportunități pe care le putem folosi plecând de la această criză de securitate. Din păcate ai noștri par fără pic de viziune și curaj în a apăra interesele României”.