Eugen Tomac, despre acțiunea de la CJUE: Am convins juriști de excepție să mă susțină să argumentez cauza / Mi se pare inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați (VIDEO)

Publicat: 06 02. 2023, 23:53
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a vorbit despre acțiunea inițiată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei prin care a fost blocată aderarea României la spațiul Schengen, luni, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, și s-a arătat de părere că ar fi „inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați”.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre acțiunea inițiată la CJUE cu privire intrarea României în Schengen

Liderul PMP s-a arătat de părere că statul român ar fi trebuit să inițieze o acțiune la CJUE imediat după decizia luată de Consiliul Justiție și Afaceri Interne în 8 decembrie, când organismul a respins aderarea țării noastre și a bulgariei la spațiul Schengen, dar a acceptat intrarea Croației.

„În primul rând, eu cred că problema am pus-o prost de la început. Toate negocierile noastre trebuiau făcute la pachet cu bulgarii. Ne-am concentrat noi unilateral pe temele noastre, bulgarii pe temele lor, iar la sfârșit ne-am trezit cu un Consiliu JAI care a intrat cu această propunere, de a extinde spațiul Schengen pentru România, Bulgaria, Croația, iar cei de la masă au decis că doar Croația poate fi acceptată, România și Bulgaria, nu. În secunda doi, trebuia să pregătim o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că se întrunesc toate datele pentru ca acest vot să fie anulat”, a explicat Eugen Tomac.

Decizia din 8 decembrie, spune el, „ încalcă Tratatul de funcționare al Uniunii Europene”.

Oficialul european spune că a convins „juriști de excepție” să îl susțină în argumentarea demersului.

„Am analizat împreună cu juriști din Franța, din Belgia, din Germania, din Luxemburg, din România, cu profesori universitari, cu foști judecători la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și am ajuns la această concluzie că există posibilitatea de a cere anularea acestui act. Eu, în calitate de deputat în Parlamentul European, am făcut acest demers”, a adăugat Eugen Tomac.

„E o premieră și sunt extrem de încântat că am reușit să conving juriști de excepție să mă susțină să argumentez această cauză, pentru că nu este un demers ușor, având în vedere că Parlamentul European, de exemplu, nu există nicio prevedere în legislația Schengen sau în tratat că are dreptul să reclame, dar a obținut acest drept în baza unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Jurisprudența europeană pe această materie se scrie încă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a continuat el.

„Am avut acest curaj de a depune astăzi (luni, 6 februarie 2023, n.r.), în nume propriu, în calitate de reclamant neprivilegiat, acest demers, pentru că mi se pare inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați. Eu cred că vom reuși să convingem Curtea să adopte o decizie prin care să anuleze acest act”, a mai spus eurodeputatul Eugen Tomac.