Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a fost întrebat în emisiunea Bună, România, moderată de Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, pe B1 TV în ce constă portofoliul obținut de România la Comisia Europeană.
“ Voi fi foarte onest și vă spun următorul lucru. În Guvernul României avem niște funcții, nu știu câți dintre dumneavoastră știu că avem vicepremieri, care nu sunt miniștri.
Cam în aceeași situație este și doamna vicepreședintă a Comisiei Europene. Va avea două Direcții Generale în subordine, în Comisia Europeană, și cam asta este tot”.
Tomac a fost întrebat dacă putem spune că avem comisarul european pentru educație.
“Păi nu, pentru că există responsabili, care au în directa subordonare componenta de educație. Noi avem un vicepreședinte executiv, care nu trebuie neglijat, are o poziție de influență politică, chiar dacă portofoliul este gol de conținut, în sensul că nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa. Și aici lucrurile sunt foarte clare. Direcțiile care au resurse uriașe sunt cele ce țin de agricultură, industrie, dezvoltare, acolo sunt banii, dar evident că atât s-a putut în momentul de față.
Din punctul meu de vedere, aș fi incorect să spun că nu este bine că avem un vicepreședinte, dar din punct de vedere al influenței politice, poziția pe care am obținut-o nu are pârghii prin care să influențeze semnificativ lucrurile. Sigur că pe chestiunile ce țin de forță de muncă, având în vedere că avem 5 milioane de cetățeni români în Uniunea Europeană, pot fi inițiate anumite acțiuni pe care Comisia le poate împinge înainte.
Un alt aspect important, fără să fiu socialist și evident niciodată de stînga, dacă vom reuși să promovăm o directivă privind instituirea pensiei minime la nivel european, atunci putem spune că a meritat să primim acest portofoliu. Dar e o provocare uriașă asta legată de acest obiectiv”.
Europarlamentarul a fost chestinat și cu privire la ce ar însemna pensia minimă la nivel European, ce ar implementa ea.
“Asta ar însemna să se creeze o serie de criterii foarte bine definite, care să stea la baza instituirii pensiei minime europene, pentru că noi avem tot felul de pensii minime pentru cei care nu au anii de muncă și așa mai departe. Nu vreau să intru în toate detaliile. Dacă am reuși să creăm un cadru, care să răspundă acestor exigențe ce țin de nevoia de a le oferi celor în vârstă un trai decent și aceste criterii să fie implementate la nivel European, pensiile în România evident că ar fi mult mai mari”.