Armata germană, Bundeswehr, a conceput un plan de răspuns împotriva unui atac al Rusiei asupra Flancului Estic al NATO, informează Bild, care citează un document strict secret al armatei germane și face referire la acest scenariu denumit Alliance Defence 2025.
Prima faza a conflictului va fi reprezentată de un atac de tip hibrid, care ar putea să înceapă în februarie 2024, un preambul al unei agresiuni militare directe, clasice ale trupelor rusești împotriva Alianței Nord-Atlantice la o dată ulterioară, precizează sursa citată.
Ministerul Federal al Apărării din Germania construiește scenariul detaliind factorii care vor conduce către o potențială „cale către conflict” între Rusia și NATO.
Acțiunile fiecărei părți sunt anticipate de la o lună la alta, culminând cu desfășurarea a sute de mii de soldați NATO și declanșarea inevitabilă a războiului între cele două blocuri în vara lui 2025.
Bild descrie etapele prevăzute scenariul prezentat în document, dar nu dezvăluie, din motive de securitate, toate informațiile privind dimensiunea și desfășurarea forțelor NATO.
Conform Alliance Defence 2025, lucrurile încep să se precipite începând cu luna februarie 2024, când Rusia va declanșa un nou val de mobilizare și va mări cu 200.000 de oameni efectivele sale militare.
Ulterior, Kremlinul va lansa o ofensivă de primăvară în Ucraina, forțând retragerea armatei ucrainene, pe toată lungimea frontului.
Atacurile rusești, inițial sub acoperire, devin tot mai fățișe, asupra Vestului încep în iulie 2024.
Sunt anticipate lovituri cibernetice și alte forme de război hibrid, în special în țările baltice.
Ciocniri violente sunt provocate și folosite de Rusia ca pretext să pornească exerciții militare de amploare pe teritoriul său și în Belarus.
Potrivit Alliance Defence 2025, situația ar putea escalada dramatic în luna octombrie, după ce Rusia trimite trupe și rachete cu rază medie de acțiune în exclava rusă Kaliningrad.
Începând din decembrie 2024, un „conflict la frontieră” indus artificial și „ciocniri cu numeroase victime” sunt planificate în vecinătatea Coridorului Suwalki, care desparte Kaliningrad de Belarus, se mai spune în materialul publicat de Bild.
„Luarea în considerare a diverselor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din practica militară de zi cu zi, în special în timpul antrenamentelor armatei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Arne Collatz, într-o conferinţă de presă.