Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a întrebat Comisia Europeană care este situația la zi în ceea ce privește rezervele și capacitatea UE de a asigura aprovizionarea cu gaz pe termen mediu și lung a statelor membre. De asemenea, Tomac a vrut să afle ce măsuri a luat sau are în vedere Comisia, în contextul în care unele state UE sunt profund depedende de resursele energetice rusești, or „este evident că Moscova folosește din nou gazul pentru a șantaja Europa”.
Răspunsurile au venit de la Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.
„Decizia unilaterală a Gazprom de a înceta livrarea parțială sau totală de gaze către 12 de state membre reprezintă ultima încercare a Rusiei de a utiliza energia ca instrument de șantaj. Comisia și statele membre se pregătesc timp de mai multe luni pentru perturbările din Rusia și pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic al UE. Comisia efectuase deja o analiză a pregătirii pentru riscuri în iarna 2021-2022. În prezent, Comisia a elaborat o prezentare generală a pregătirii imediate a UE pentru vara și iarna următoare (2022), în cazul unor scenarii de perturbare completă din partea furnizorului său principal”, a răspuns Kadri Simson.
Comisarul a spus apoi că depozitele de gaze erau insuficient ocupate în 2021. Precizarea vine în contextul speculațiilor conform cărora Rusia intenționat a luat măsuri încă de anul trecut pentru a lăsa continentul fără rezerve de gaze, în perspectiva invaziei pe care a declanșat-o în Ucraina. Asta alimentează teoria că Vladimir Putin și-a pregătit din timp războiul, inclusiv măsurile pentru a șantaja Europa în cazul în care aceasta va sări în ajutorul Ucrainei, ceea ce s-a și întâmplat.
„În prezent, nivelurile de stocare a gazelor depășesc 55 %, gazul fiind injectat zilnic într-un ritm constant. Depozitele de gaze joacă un rol esențial în asigurarea securității aprovizionării, în special pentru a acoperi diferențele sezoniere în ceea ce privește cererea. Cu toate acestea, în 2021, Comisia a constatat că depozitele erau insuficient ocupate, în comparație cu anii precedenți. În contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, este din ce în ce mai important ca depozitele să fie completate la un nivel ridicat pentru iarna 2022-2023, pentru a fi pregătite pentru toate situațiile”, a mai transmis Comisarul European pentru Energie.
Potrivit lui Simson, Comisia Europeană a propus ca nivelul de stocare să fie obligatoriu la 80% pentru 2022 și 90% pentru anii următori. Colegiuitorii au ajuns la un acord politic în acest sens pe 19 mai.
„În plus, Comisia a adoptat, la 8 martie 2022, comunicarea sa REPowerEU, care stabilește un plan de diversificare față de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030. Aceasta a fost urmată de publicarea, la 18 mai 2022, a planului detaliat REPowerEU, care prezintă măsuri privind, printre altele, economiile de energie și eficiența energetică, asigurarea unor surse alternative de aprovizionare și accelerarea tranziției către o energie curată”, a mai explicat Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, răspunzând întrebărilor europarlamentarului Eugen Tomac.