Este Stephen Bannon al doilea cel mai puternic om din lume? Cine este personajul care l-a făcut pe Trump președinte și care vrea să ”distrugă ordinea existentă”

Este Stephen Bannon al doilea cel mai puternic om din lume? Cine este personajul care l-a făcut pe Trump președinte și care vrea să ”distrugă ordinea existentă”
Foto:Los Angeles Times

Este Stephen K. Bannon al doilea cel mai puternic om din lume? – aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă jurnaliștii de la Time, într-un nou articol dedicat principalului strateg al lui Donald Trump.

Bannon a reușit să-și negocieze un loc permanent la Consiliul Naţional de Securitate al ţării și a devenit unul dintre oamenii care poate intra în Biroul Oval fără programare, asta după ce l-a ajutat pe Trump la scrierea discursului inaugural și după ce l-a sfătuit în privința interdicției de intrare a refugiaţilor din anumite ţări musulmane în SUA.

Una dintre principalele idei care domină gândirea lui Stephen Bannon este aceea că atât Partidul Democrat, cât și cel Republican sunt corupte până în măduva oaselor. De altfel, există chiar o mărturie că Bannon s-ar fi descris pe sine drept asemenea lui Lenin, un om nerăbdător „să dărâme totul, să distrugă ordinea existentă”.

Bannon este cel care, din 2012, a transfromat site-ul Breitbart, ridicând titlurile incendiare la rang de artă şi oferind un loc de desfăşurare celor ce fac parte din aşa-numita alt right (dreapta alternativă), inclusiv celor care promovează naţionalismul alb.

Cunoscuții lui Bannon susțin că acesta a fost fascinat de o carte intitulată ”The Fourth Turning” scrisă de William Strauss şi Neil Howe, care afirmă că istoria americană poate fi descrisă ca un ciclu cu patru faze, care se repetă iar şi iar, în care generaţii succesive au cunoscut crize, au adoptat instituţii, împotriva cărora s-au revoltat mai apoi, după care au uitat lecţiile trecutului, ceea ce a dus la o nouă criză. Aceste cicluri durează în medie 80 de ani, de la Revoluţie la Războiul Civil şi apoi la Cel De-al Doilea Război Mondial, despre care Bannon spune că se contura acum 80 de ani. La finalul unui ciclu, instituţiile sunt distruse şi reconstruite.

De altfel, Bannon a realizat în 2010 un film inspirat din această carte şi intitulat ”Generation Zero”, în care a identificat momentul de criză 2008 drept acest final de ciclu, care dă prilejul primenirii vechii ordini.

În opinia unui fost congresman, Stephen a reușit performanța de a vedea valul din ce în ce mai puternic de dezgust din America. El a încercat astfel să ofere o voce şi o platformă celor ignoraţi sau despre care mass-media mainstream spunea minciuni, iar viaţa sa a devenit o cruciadă împotriva elitelor politice, financiare şi culturale de tot felul.

Trump avea să se dovedească pentru Bannon cel mai bun outsider. Pe acesta avea să-l invite des la emisiunile sale radio şi să avea să dispună publicarea unor materiale pro-Trump. În prezent, amprenta sa se poate vedea pe deciziile lui Donald Trump.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie