În orașul libian Derna, care a fost distrus după ce furtuna Daniel a provocat inundaţii devastatoare, locuitorii şi salvatorii se străduiesc să facă faţă miilor de cadavre care sunt aduse de apă sau se descompun sub dărâmături, informează Reuters.
Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât și alte grupuri de ajutor au cerut autorităților libiene să înceteze îngroparea victimelor inundațiilor în gropi comune, specificând că ar putea provoca o suferinţă psihică pe termen lung familiilor sau chiar riscuri pentru sănătate, dacă sunt situate lângă apă, notează digi24.ro.
De asemenea, potrivit unui raport ONU, de când Libia a fost lovită de ploaia torenţială care a provocat ruperea a două baraje, au fost îngropaţi în acest fel peste 1.000 de persoane.
„Corpurile sunt împrăştiate pe străzi, sunt aduse înapoi pe ţărm şi sunt îngropate sub clădiri prăbuşite şi moloz. În doar două ore, unul dintre colegii mei a numărat peste 200 de cadavre pe plaja de lângă Derna”, a declarat Bilal Sablouh, manager de criminalistică pentru Africa la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), într-o şedinţă de informare la Geneva.
În plus, ministrul Sănătăţii din guvernul de vest al Libiei, Ibrahim al-Arabi, a ținut să precizeze că este sigur că apele subterane sunt poluate cu apă amestecată cu cadavre, animale moarte, deşeuri şi substanţe chimice.
„Îndemnăm oamenii să nu se apropie de fântânile din Derna”, a declarat acesta pentru Reuters.
Conform Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Libia, se estimează că peste 5.000 de persoane au fost declarate presupuse moarte, 3.922 au decedat în spitale, iar peste 38.640 au fost strămutate din regiunea afectată de inundaţii.
„Ar trebui să ne fie frică de o epidemie. Mai sunt cadavre sub pământ… Acum sunt cadavre care încep să miroasă”, a susținut Nouri Mohamed, în vârstă de 60 de ani, la o brutărie care oferă pâini gratuit.
Agenţia pentru sănătate a ONU, împreună cu CICR şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, au cerut ca înmormântările să fie gestionate mai bine.
„Îndemnăm autorităţile din comunităţile afectate de tragedie să nu se grăbească cu înmormântări în masă sau incinerări în masă”, a declarat Kazunobu Kojima, ofiţer medical pentru biosecuritate şi biosecuritate în Programul OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate.