„Noaptea în care a murit Occidentul”, acesta a fost titlul de pe prima pagina a ziarului berlinezB.Z. după ce a fost făcută publică victoria lui Trump din 8 noiembrie.
"După plecarea lui Obama de pe scena mondială, Angela Merkel ar putea fi ultimul apărător al ordin liberal al Occidentului", titrează câteva zile mai târziu ziarul The New York Times, potrivit bbc.com/mundo
Duminică, Merkel și-a anunțat intenția de a candida pentrual patrulea mandat de cancelar al Germaniei șiîn acest sensa respins ideeaconform căreiai-ar reveni rolul de a menține liberalismului occidental în viață.
"Este grotesc, ceva chiar absurd", a declarat ea reporterilor.
Se anunță o mare criză mondială?
In Marea Britanie, triumful Brexit cu o campanie bazată pe respingerea Uniunii Europeneși aimigrațieipune guvernul Theresa May într-o poziție dificilă de a conduce apărarea ideilor de deschidere și integrare proprie a ordinii liberale .
În Franța, cresc șansele săvinăla putereFrontul National,cu liderul Marine Le Pen care a sarbatorit triumful Brexit ca fiind unul propriuși a anunțat că sub conducerea sa, țara va părăsi UE.
În Italia și Spania, slăbiciunea guvernelor sociale democratice Matteo Renzi șiMariano Rajoy au șanse redusede a proiecta propriile valori în apărarea valorilor occidentale.
Austria se confruntă cu alegeriluna viitoare,unde ar putea veni la putere primul președinte de extremă dreapta, în timp ce alegerile parlamentare din martie din Țările de Jos ar putea aduce la putere ultranaționalistă Geert Wilders, care a făcut predica împotriva Islamului și care de asemeneasusține ieșirea din Uniunea Europeană.
În Ungaria și Polonia dreapta populistă și euroscepticăeste deja în putere.
Întimpul campaniei, Donald Trump a lăsat sub semnul întrebării sprijinul pentru multe dintre ideile ce au deținut ordinul liberal occidental, simpatia lui aparentă pentru președintele rus, Vladimir Putin, nu îmbunătățește lucrurile. Mai ales într-un moment în care Rusia dă dovadă tot mai fermă, în confruntarea cu puterile occidentale cu privire la aspecte cum ar fi situația din Ucraina sau războiul din Siria. Într-adevăr, Merkel a jucat un rol-cheie în menținerea unită a UE privind sancțiunile împotriva Rusiei înainte de anexarea de Crimeea. Cu Trump la Casa Albă nu este clar dacă aceste sancțiuni ar trebui să rămână.