Eșec diplomatic: Cu câteva zile înainte ca Ucraina să interzică învățământul în limba maternă a minorităților, Andreea Păstîrnac vorbea cu ministrul Educației de la Kiev despre beneficiile predării în limba română (FOTO)
România este în pragul unui nou conflict cu o țară vecină. Noua lege a educaţiei adoptată în Ucraina a stârnit controverse în comunitatea etnicilor români, din cauza faptului că aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităţilor.
Parlamentul de la Kiev a adoptat pe 4 septembrie o nouă lege a educației prin care se desființează învățământul în limba maternă pentru minoritățile etnice, școala devenind obligatorie în limba ucraineană. Astfel, dispar definitiv școlile cu predare în limba română!
Cu două sptămâni înainte de adoptarea legii educației, despre care românii din Ucraina spun că va duce la lichidarea școlilor românești, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a făcut o vizită oficială în regiunea Cernăuți, unde s-a întâlnit înclusiv cu ministrul ucrainean al Educației, Lilia Grinevici, informează bucpress.eu.
Vizita a avut loc pe 22 august, ocazie cu care, Andreea Păstîrnac a fost prezentă la inaugurarea unei grădinițe românești la Cernăuți și a discutat cu autoritățile din țara vecină despre situaţia școlilor din raionul Noua Suliţă, unde s-a încercat lichidarea acestor instituţii de învăţământ cu predare în limba română şi transformarea în filiale ale şcolii mixte ucraineano-române.
Andreea Păstârnac declara în acel moment că a discutat cu ministrul ucrainean al Educaţiei şi Cercetării Lilia Grinevici despre această situație și că statul român este dispus să sprijine financiar şcolile cu limba română de predare, precizând că rețeaua acestor instituţii de învăţământ din Ucraina trebuie păstrată.
În acest sens, ministrul de la București a dat exemplul diasporei româneşti din statele Uniunii Europene, unde copiii români, neavând unde învăţa în limba maternă, își pierd identitatea lingvistică.
"România are o minoritate ucraineană semnificativă, în iar Ucraina – una românească. Noi facem multe pentru ca toate minoritățile din țara noastră să aibă posibilitatea să se manifeste pe deplin. Legislația dumneavoastră oferă, de asemenea, multe oportunități pentru dezvoltarea culturală durabilă a tuturor cetățenilor din Ucraina. Cred că ar fi productiv pentru ambele părți, dacă copiii minorității ucrainene din România ar putea beneficia de formare lingvistică în Ucraina, iar copiii minorității române – în România", a spus Andreea Păstîrnac.
La două săptămâni de la această declarație, 400.000 de români din Ucraina sunt afectați de noua lege a educației prin care se desființează învățământul în limba maternă.
Patru ani au lucrat autoritățile de la Kiev la controversatul proiect de lege, care a fost prezentat drept o ”victorie” de ministrul Lilia Grinevici pe pagina sa de Facebook.
Lilia Grinevici a fost implicată, în trecut, și într-un caz de plagiat, fiind acuzată că a copiat mai multe paragrafe pe care le-a inclus într-un articol intitulat „Teoria pedagogică națională a dezvoltării învățământului în Ucraina, în contextul proceselor de integrare europeană“, potrivit site-ului false-science.ucoz.ua.
Eșec diplomatic: Cu două săptămâni înainte de adoptarea legii prin care Ucraina interzice învățământul în limba maternă, ministrul Păstîrnac vorbea, la Cernăuți, cu ministrul Educației de la Kiev, despre beneficiile predării în limba română