Escrocherie de 645 de milioane de euro: Mai mulți investitori, păcăliți să bage bani într-o afacere cu canabis
O anchetă condusă de forțele de poliție din Spania a dus la arestarea membrilor unei bande care ar fi fraudat 645 de milioane de euro (686,41 milioane de dolari) de la victime din 35 de țări, într-o înșelătorie centrată pe plante de canabis pentru uz medicinal, potrivit Reuters.
Caz uriaș de fraudă în Europa
Banda a montat un sistem de marketing și a participat la târgurile internaționale de canabis pentru a convinge victimele să investească în sistem, a declarat Poliția Națională Spaniolă într-un comunicat.
Nouă suspecți, care nu au fost numiți, au fost reținuți pe 11 aprilie sub suspiciunea de fraudă în Spania, Marea Britanie, Germania, Letonia, Polonia, Italia și Republica Dominicană.
„Modelul de afaceri oferit de această organizație a constat în utilizarea capitalului transferat de la investitori pentru a dezvolta parteneriate pentru finanțarea cultivării plantelor de canabis”, a declarat Silvia Garrido, purtătoarea de cuvânt a poliției spaniole.
„Cu acest sistem, le-au promis victimelor profituri între 70% și 168% pe an, în funcție de specia de canabis în care au investit”.
British National Crime Agency (NCA), care a luat parte la operațiune, a declarat că 180.000 de persoane au investit fonduri în „JuicyFields”, pe care le-a numit „o schemă de fraudă Ponzi notorie și elaborată”.
NCA a mai spus că un bărbat în vârstă de 42 de ani s-a prezentat la un tribunal din Londra pe 11 aprilie pentru începerea procedurii de extrădare.
Mașini de lux, petreceri la hotel și videoclipuri muzicale au fost folosite într-o campanie de publicitate pentru a promova schema, a spus poliția, iar victimele au fost duse în plantații legale de canabis care au fost implicate în înșelătorie.
Poliția a efectuat raiduri în 2022, dar nu a spus dacă suspecții au fost acuzați de vreo infracțiune.
Poliția a blocat conturi bancare care conțineau 58.600,00 euro și 116.300,00 euro în criptomonede, iar 106.000 euro în numerar au fost recuperați. Au fost sechestrate imobile în valoare de 2,6 miliarde de euro.