Președintele Erdogan: Cei care cumpără valută pentru deprecierea lirei turcești vor plăti un preț foarte greu

Președintele Erdogan: Cei care cumpără valută pentru deprecierea lirei turcești vor plăti un preț foarte greu
Foto: europe1.fr

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a afirmat că cei din sectorul financiar care cumpără valută pentru deprecierea lirei turcești vor plăti „un preț foarte greu”, adăugând că Ministerul Finanțelor lucrează la acest lucru, transmite Reuters preluat de news.ro.

Lira s-a depreciat vineri cu peste 4% faţă de dolarul american, cel mai mare declin zilnic consemnat după criza valutară din luna august a anului trecut, provocând îngrijorare că turcii cumpără mai multă valută pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Washingtonul.

Datele băncii centrale au arătat joi că depozitele de valute şi fondurile care includ şi metalele preţioase deţinute de turci au atins un nivel record în săptămâna încheiată pe 15 martie, economiştii considerând că acesta este un semnal al scăderii încrederii în lira turcească.

La un miting electoral la Istanbul de duminică, Erdogan a spus că ”unii oameni” au început să provoace Turcia şi că încearcă să determine deprecierea lirei, cu ajutorul unor colaboratori turci.

„Le spun celor care se angajează în acest fel de activităţi în ajunul alegerilor că le ştim identităţile. Ştim ce faceţi. Trebuie să ştiţi, după alegeri vă vom prezenta o notă de plată grea”, a afirmat preşedintele.

Turcii vor participa pe 31 martie la alegeri locale.

Erdogan nu a precizat la ce s-a referit, dar autorităţile de reglementare a pieţei bancare şi a celei financiare din Turcia au anunţat sâmbătă că au lansat investigaţii în urma unor reclamaţii referitoare la un raport al JP Morgan care ar fi provocat speculaţii la burda din Istanbul şi ar fi afectat reputaţia băncilor turceşti.

Un purtător al JP Morgan în Turcia a refuzat să comenteze investigaţiile. Raportul văzut de Reuters afirmă că există un risc mare de deprecierea a lirei după alegerile locale şi recomandă clienţilor să investească pe termen lung în dolari. O astfel de recomandare este folosită de băncile globale în notele adresate clienţilor.

Berat Albayrak, ministrul turc de Finanțe, a afirmat vineri că speculatorii denigrează economia turcă pe reţelele de socializare şi că manipularea este similară cu cea care a avut loc în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2013.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:09 - Kate Middleton, după ce a luptat cu cancerul și a fost criticată că nu și-a respectat obligațiile regale: „Ultimele nouă luni au fost incredibil de dificile pentru noi”
13:44 - Ucraina triplează o taxă de război pentru angajați, pentru a susține armata. Proiectul de lege a fost deja criticat
13:18 - Cea mai mare prezență la vot, până la această oră, a fost înregistrată în Republica Moldova
12:55 - Vreme mohorâtă în Bucureşti sâmbătă şi duminică cu condiţii de burniţă sau ploaie slabă
12:41 - România ia cel mai scump împrumut din ultimul an și jumătate. Până de curând cele mai mari dobânzi le avea Ungaria
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)