Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins miercuri solicitarea lui Donald Trump privind încheierea unui armistițiu în nordul Siriei la o săptămână după ce a invadat regiunea și a atacat luptătorii kurzi, ca urmare a retrage trupelor americane.
„Ei pun presiune pe noi să oprim operațiunea. Ei anunță sancțiuni. Obiectul nostru este clar. Nu sunt îngrijorați de sancțiunile lor”, a afirmat Recep Erdogan, conform NBC.
Mai mult, ca o sfidare la adresa americanilor, Erdogan a anunțat că nu se va întâlni nici cu delegația americană, din care fac parte vicepreședintele Mike Pence sau secretarul de stat Mike Pompeo, afirmând că el va discuta doar cu Donald Trump. Această delegație va sosi miercuri seară în Turcia cu misiunea de a rezolva conflictul din nordul Siriei.
În schimb, Recep Erdogan i-a îndemnat pe Pompeo și Pence să vorbească cu omologii săi din Turcia.
Erdogan a exclus deja ”să se aşeze la masa teroriştilor”, o expresie prin care desemnează milițiile kurde, şi subliniază că, pentru ca ofensiva să se încheie, este necesar ca toate forţele kurde să se dezarmeze şi să se retragă.
”Imediat, în această seara , toţi teroriştii să depună armele şi echipamentele, să-şi distrugă toate fortificaţiile şi să se retragă din zona de securitate pe care am stabilit-o noi”, a declarat Erdogan.
Luptătorii kurzi din Forțele Democratice Siriene au fost în prima liniei a luptei occidentale împotriva Statului Islamic, dar acest lucru nu le-a oferit protecția împotriva lui Erdogan, așa că aceștia au arătat că vor face apel la dictatorul sirian Bashar Al-Assad sau la chiar la Vladimir Putin pentru a primi sprijin, lucru ce ar tensiona și mai tare rapoartele de forță din regiune.
Ofensiva Turciei a fost lansată în urmă cu aproape o săptămână, în urma retragerii americane şi în pofida unor dure critici internaţionale.
Operaţiunea numită „Izvorul Păcii” vizează să instaureze o zonă de securitate” de 32 de kilometri lăţime, cu scopul de a despărţi frontiera de teritorii aflate sub controlul miliţiilor kurde, catalogate drept teroriste de Ankara.
De la debutul conflictului, 104 combatanţi kurzi şi peste 60 de civili au fost ucişi în violenţe, în timp ce peste peste 130.000 de persoane au fost dislocate, a anunţat ONU.