Erdogan se va întâlni cu Putin la Soci: La ce să ne așteptăm

Publicat: 05 08. 2022, 11:32
Actualizat: 05 08. 2022, 11:53
Sursa Foto: Hepta.ro

Este de așteptat ca încheierea războiului din Ucraina și începerea unui nou război în Siria să domine discuțiile de vineri (5 august) dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul turc Recep Tayyip Erdoğan. O analiză Euractiv încearcă să atingă toate punctele sensibile ale acestei întâlniri.

Rusia se opune vehement oricărei noi ofensive a Turciei împotriva militarilor kurzi

Erdoğan se bucură în acest moment de succesul diplomatic legat de reluarea transporturilor de cereale ucrainene peste Marea Neagră atunci când va vizita Soci pentru a doua sa discuție cu Putin în puțin peste două săptămâni.

Dar există tensiuni. Liderul turc a fost informat de Putin la Teheran, luna trecută, că Rusia se opune în continuare oricărei noi ofensive pe care Turcia ar putea să o planifice împotriva militanților kurzi din nordul Siriei.

Analiștii consideră că aceste tensiuni fac parte din „cooperarea competitivă” care a definit relația dintre cei doi lideri în ultimii 20 de ani.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a restabilit imaginea de sine a Turciei ca actor geopolitic cheie și i-a oferit lui Erdoğan mai multă vizibilitate decât oricând în ultimii ani”, a scris Asli Aydintasbas, membru al Consiliului European pentru Relații Externe, într-un raport realizat săptămâna trecută.

„Majoritatea turcilor susțin poziția cvasi-neutră a acesteia între Occident și Rusia” – a dăugat el.

Neutralitatea Turciei pare să înceapă să dea roade

Încercările Turciei, membră a NATO, de a rămâne neutră în fața confruntării istorice dintre Moscova și Occident în legătură cu Ucraina încep să dea roade.

După luni de eforturi, Moscova și Kievul au semnat luna trecută la Istanbul un acord susținut de ONU pentru reluarea livrărilor de cereale din porturile ucrainene.

Prima navă din Ucraina a traversat miercuri Istanbulul. Alte trei sunt așteptate să plece vineri, în cadrul unui acord istoric menit să atenueze criza alimentară globală cauzată de război.

Turcia dorește să transpună acest succes în discuții de armistițiu la Istanbul între Putin și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

„Am discutat dacă acordul privind cerealele ar putea fi un prilej pentru încetarea războiului”, a declarat ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu după discuțiile cu omologul rus Serghei Lavrov, miercuri, în Asia.

De ce e totuși tensionată relația dintre Turcia și Rusia

Aceste eforturi sunt însă complicate de amenințările repetate ale lui Erdoğan de a lansa o nouă operațiune militară în Siria – o țară în care interesele rusești și turcești se ciocnesc.

Armata rusă l-a ajutat pe președintele sirian Bashar al-Assad să supraviețuiască unei rebeliuni a unor grupuri susținute de Turcia.

Dar Erdoğan amenință să invadeze nordul Siriei pentru a stabili o zonă tampon care să împingă afară grupurile kurde pe care le asociază cu „teroriștii” care duc o insurecție împotriva statului turc.

Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Juma Muhammad

Putin a declarat presei ruse de la Teheran că încă are „anumite dezacorduri, evident” cu Erdoğan în privința Siriei.

„Cel mai probabil, întâlnirea (de vineri) are legătură cu o posibilă incursiune în Siria, pentru care Turcia nu a primit undă verde din partea Rusiei – sau a Iranului, de altfel”, a declarat analistul de afaceri externe Soli Ozel de la Universitatea Has din Istanbul. „Rusia ar trebui să primească ceva în schimb”, a adăugat Ozel.

Centrala nucleară

Ministerul turc al Energiei a declarat că încearcă să rezolve o dispută între părțile implicate în construcția unei centrale nucleare de 20 de miliarde de dolari de către Rosatom din Rusia la Akkuyu, în sudul Turciei.

Ankara își propune să înceapă să opereze primul reactor la centrala de 4.800 de megawați în total înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din 2023. Se așteaptă ca centrala să producă până la 10% din energia electrică a Turciei odată ce toate cele patru reactoare vor fi în funcțiune.

Erdoğan a sugerat anterior că Turcia ar putea colabora cu Rusia pentru construirea a încă două centrale.

Mass-media din Turcia speculează că Putin vrea dronele turcești

Turcia a furnizat Kievului vehicule aeriene letale Bayraktar, care s-au dovedit eficiente în distrugerea coloanelor blindate rusești în zona de război ucraineană.

Oficialii americani spun că o echipă rusă a vizitat Iranul pentru a analiza achiziția a sute de drone pentru propriile forțe din Ucraina.

Erdoğan a sporit intriga spunându-i cabinetului său că Putin i-a cerut la Teheran să înceapă să vândă Bayraktar-uri Rusiei.

Un oficial turc de rang înalt a declarat ulterior că Erdoğan a interpretat sugestia ca pe o glumă. Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a părut să acrediteze ideea.

„Cooperarea militară și tehnologică se află întotdeauna pe agenda celor două țări”, a declarat Peskov reporterilor.