Erdogan se opune în continuare aderării Finlandei și Suediei la NATO: „Noi le-am spus liderilor că vom spune nu”

Erdogan se opune în continuare aderării Finlandei și Suediei la NATO:  „Noi le-am spus liderilor că vom spune nu”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a reafirmat opoziția față de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Miercuri, cele două țări au depus cererile oficiale de aderare la alință, într-un mediu de securitate modificat după invazia rusă în Ucraina.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că delegația suedeză și cea finlandeză nu ar trebui să se mai deranjeze să vină la Ankara pentru a încerca să îl convingă să aprobe candidaturile Suediei și Finlandei la NATO.

Erdogan se opune în continuare aderării Finlandei și Suediei la NATO

Washingtonul și-a exprimat încrederea că cele două țări scandinave vor fi admise în alianță și se va întâlni joi cu Sauli Niinsto şi pe prim-ministrul suedez Magdalena Andersson.

„Noi le-am spus liderilor NATO că vom spune ‘nu’ cererilor Finlandei şi Suediei. Şi aceasta continuă să fie poziţia noastră”, a afirmat joi Erdogan la televiziunea de stat turcă TRT, preluat de G4Media.

Turcia și-a surprins aliații din NATO săptămâna trecută, când anunța că nu vede cele două candidaturi într-o notă pozitivă, invocând în principal istoricul pe care l-ar avea Suedia și Finlanda în ceea ce privește găzduirea grupărilor pe care Ankara le-a încadrat în lista organizațiilor teroriste.

Suedia, „incubator” pentru organizații teroriste

Într-o conferință de presă desfășurată luni, Erdogan a reiterat că Turcia nu va aproba cele două candidaturi de aderare la NATO. Cu acest prilej, liderul turc a acuzat Suedia că ar fi un „incubator” pentru organizații teroriste și că ar avea teroriști chiar și în parlamentul de la Stockholm.

„Niciuna dintre aceste țări nu au o atitudine clară, deschisă cu privire la organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele”, a declarat președintele Turciei.

Tot luni, dar ceva mai devreme, Ministerul suedez al afacerilor externe anunța că Suedia și Finlanda intenționează să trimită în Turcia reprezentanți de rang înalt pentru a aborda obiecțiile Ankarei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane