Erdogan, replică pentru Macron: "Turcia nu râvneşte teritoriul altei ţări". Ministrul turc de Externe: "Nu suntem Franţa, care a invadat Algeria"

Erdogan, replică pentru Macron: "Turcia nu râvneşte teritoriul altei ţări". Ministrul turc de Externe: "Nu suntem Franţa, care a invadat Algeria"

Schimb dur de replici între Turcia şi Franţa în contextul intervenţiei militare a turcilor în nord-vestul Siriei împotriva miliţiilor kurde pe care preşedintele turc Recep Edorgon le numeşte „elemente teroriste”.

Ca urmare a avertismentelor lansate de preşedintele francez Emmanuel Macron privind tendinţe turce de „invadare” a Sirie, Recep Erdogan l-a telefonul pe liderul de la Elysee şi i-a transmis că Turcia „nu râvneşte teritoriul unei alte ţări”, anunţă agenţia de presă turcă Anadolu.

„Dacă se dovedeşte că operaţiunea va lua o altă turnură decât cea a unei acţiuni de luptă împotriva unui potenţial terorist care ameninţă frontiera turcă şi că este o operaţiune de invadare, în acel moment, respectiva operaţiune reprezintă pentru noi o problemă reală”, a avertizat în prealabil Macron, citat într-un articol online miercuri de către cotidianul francez Le Figaro.

În schimb, Recep Erdogan a dat asigurări că operaţiunea militară „nu vizează decât să cureţe” regiunea Afrin, din nordul Siriei, de „elemente teroriste”.

O replică mult mai dură privind avertismentul preşedintelui francez a venit joi de ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, care a afirmat că Franţa nu are dreptul să dea lecţii şi a amintit de incursiunea militară a francezilor în Algeria.

„Nu suntem Franţa, care a invadat Algeria. Ţări precum Franţa nu au de dat lecţii pentru noi pe această temă”, a declarat oficialul turc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`