Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, joi, că Turcia poate acționa ca un garant al securității Ucrainei. Acesta a adăugat că decizia Moscovei de a-și reduce operațiunile militare din Kiev și Cernihiv este „cu adevărat importantă”.
Și Germania a susținut că este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei, dar afirmă că războiul continuă și că încă nu s-a ajuns la un progres în negocierile de pace, potrivit Reuters.
Încă din luna ianuarie, Recep Erdogan, președintele Turciei, a anunțat că e gata să-și asume rolul de mediator între tabăra ucraineană și cea rusă. Astfel, oficialul de la Ankara i-a invitat pe Vladimir Putin și pe omologul Vladimir Zelenski la o întrevedere, „pentru a soluționa neînțelegerile”.
„În ceea ce privește chestiunea garantării, putem fi una dintre țările garante care asigură securitatea Ucrainei, suntem pregătiți pentru acest lucru în principiu, dar, bineînțeles, detaliile trebuie să fie stabilite”, a declarat acesta, citat de postul de televiziune NTV, referindu-se la o ofertă a Ucrainei ca mai multe țări, inclusiv Turcia, să acționeze ca garanți de securitate.
Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Germania este pregătită să asigure securitatea Ucrainei după încheierea războiului. Politiciana a subliniat faptul că declarațiile țării agresoare nu pot fi de încredere.
„Dacă este nevoie de garanții, atunci Germania va fi și ea acolo și va da garanții. Suntem în deplină solidaritate, 100% cu Ucraina”, a declarat Annalena Baerbock.
Acest lucru este valabil și pentru negocierile de pace și pentru continuarea ordinii de pace. Totodată, ministrul recunoaște că discuțiile dintre Ucraina și Rusia „nu sunt de așa natură încât să se poată aștepta vreo descoperire”.
„Atunci când partea rusă vorbește despre garanție și neutralitate, înseamnă ceva foarte diferit de partea ucraineană”, a remarcat Baerbock.