Erdogan i-a spus șefului ONU că Israel trebuie judecat de tribunalele internaționale pentru „crimele” din Gaza

Erdogan i-a spus șefului ONU că Israel trebuie judecat de tribunalele internaționale pentru „crimele” din Gaza
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că Statul Israel trebuie tras la răspundere în instanțele internaționale pentru ceea ce liderul turc a descris drept crime de război comise în Gaza, a anunțat partea turcă, potrivit Reuters.

Erdogan, discuție cu șeful ONU despre Israel și situația din Gaza

Într-o convorbire cu secretarul general al ONU înaintea reuniunii de miercuri în care va fi abordată situația din Gaza, Erdogan și Guterres au discutat despre „așteptările comunității internaționale în ceea ce privește atacurile ilegale ale Israelului”, accesul ajutorului umanitar în enclavă și eforturile pentru o pace durabilă, susține președinția turcă.

„În timpul apelului, președintele Erdogan a spus că Israel continuă să încalce fără rușine dreptul internațional, legile războiului și dreptul umanitar internațional, privind comunitatea internațională în ochi, și trebuie tras la răspundere pentru crimele pe care le-a comis în fața dreptului internațional”, mai spune partea turcă.

La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de la New York va participa și ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan.

Hakan Fidan se va întâlni și cu omologii săi din grupul de contact al țărilor musulmane pe care l-au format Liga Arabă și Organizația Cooperării Islamice în această lună pentru a discuta despre Gaza cu puterile occidentale și alți actori.

Erdogan susține că atacurile israeliene din Fâșia Gaza constituie genocid, context în care a acuzat Israel că este un „stat terorist”. Statul Israel respinge acuzațiile și spune că acționează în legitimă apărare împotriva unei organizații inamice care dorește să îl distrugă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`