Președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține ideea Kremlinului de a crea un hub internațional de gaze în Turcia și dorește ca guvernul său să prezinte rapid planurile de implementare, a relatat vineri presa turcă, citată de AFP.
Președintele rus, Vladimir Putin, a propus transportarea gazelor naturale către sudul Europei prin Turcia, în urma întreruperii aproape totale a livrărilor rusești prin proiectul Nord Stream.
Ideea a alarmat puterile europene, precum Franța, biroul președintelui Emmanuel Macron afirmând că acest lucru nu ar avea „niciun sens”.
Rusia aprovizionează deja Turcia cu gaze prin intermediul legăturii TurkStream, pe sub Marea Neagră.
Erdogan a declarat joi, după ce s-a întors de la discuțiile cu Putin din Kazahstan, că noul centru de distribuție va fi probabil înființat în Tracia, o regiune din nord-vestul țării, în apropiere de Bulgaria.
„Avem un centru de distribuție național, dar, desigur, acum acesta va fi un centru de distribuție internațional”, a declarat Erdogan reporterilor după ce a avut a patra întâlnire cu liderul rus în ultimele trei luni. „Nu va mai fi nicio amânare în ceea ce privește această chestiune”.
Prețurile la gaze au crescut vertiginos de la începutul războiului din Rusia, iar Europa s-a străduit să găsească surse alternative de energie după ce Rusia a strangulat livrările ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Cea mai recentă creștere a venit după ce o serie de explozii din această lună a distrus ambele linii ale gazoductului rusesc Nord Stream către Germania.
Putin a declarat săptămâna aceasta că Rusia a zădărnicit și un atac planificat împotriva conductei TurkStream, fără a oferi dovezi sau detalii.
„Stabilim rapid o plasă de securitate” pentru proiectul noului centru de distribuție a gazului, a declarat Erdogan.
Finalizarea unui nou centru de distribuție ar dura ani de zile și ar necesita investiții masive pe care Rusia s-ar putea să nu și le poată permite.
Dar ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a susținut că Europa are nevoie de „conducte suplimentare, de instalații suplimentare” pentru a-și atenua criza energetică.
„Este o chestiune de cerere și ofertă”, a declarat Cavusoglu.
Turcia, membră a NATO, a refuzat să se alăture regimului internațional de sancțiuni împotriva Rusiei și încearcă să se folosească de acest statut neutru pentru a aduce părțile laolaltă pentru discuții privind armistițiul.
Dar Cavusoglu a recunoscut vineri că posibilitatea unei încetări a focului se diminuează cu timpul.
„Războiul a progresat, posibilitatea unei încetări a focului a scăzut, dar ne vom continua eforturile”, a declarat Cavusoglu.