Cel mai longeviv prim-ministru din Olanda se retrage după 13 ani de mandat, în urma alegerilor care vor avea loc peste 10 zile. Olandezii vor merge la urne pe 22 noiembrie, în cadrul unor alegeri generale anticipate, convocate cu doi ani mai devreme.
Rutte a făcut acest anunț în iulie, după ce guvernul său s-a prăbușit, aruncând Olanda într-o campanie electorală neașteptată.
Poreclit „Teflon Mark” pentru capacitatea sa de a ține la distanță crizele guvernamentale sau „Domnul Normal” pentru stilul său de viață simplu, demisia lui Rutte marchează sfârșitul unei ere pentru țară, notează G4Media. După trei mandate, imigrația a fost punctul de cotitură care a dus la căderea celui de-al patrulea guvern de coaliție.
Timp de luni de zile, premierul a lucrat la un pachet de măsuri pentru a reduce fluxul de noi imigranți în Olanda.
La câteva zile după ce coaliția s-a prăbușit, Rutte a anunțat: „Nu voi candida ca lider al partidului meu [de dreapta, VVD] la următoarele alegeri”.
Spre deosebire de alte țări europene, alegerile din Olanda au loc, de obicei, miercurea. Acest lucru se face pentru a crește participarea la vot. În sistemul de liste deschise utilizat în Olanda, fiecare partid prezintă o listă de candidați pe buletinul de vot, iar cetățenii pot alege pentru care candidat să voteze.
Pentru a câștiga un loc în Camera Reprezentanților olandeză, singurul prag pe care un partid trebuie să îl atingă este numărul de voturi valabil exprimate împărțit la 150, numărul de locuri din cameră. Această absență a unui prag este rară în UE.
Sondajele de opinie sugerează că va fi nevoie de cel puțin trei partide politice pentru a forma un guvern de coaliție după următoarele alegeri.
Votul pentru cele 150 de locuri din camera inferioară a parlamentului va inaugura o nouă generație de lideri, după ce membri-cheie ai celei de-a patra coaliții de guvernare a lui Rutte au anunțat, de asemenea, că părăsesc politica.
Cel mai recent sondaj realizat de I&O Research arată că aceste trei partide se luptă pentru putere: NSC al lui Pieter Omtzigt cu 27% din voturi, partidul fostului premier VVD cu 26% și coaliția formată din Stânga Verde și Partidul Laburist cu 25%.
Pieter Omtzigt este unul dintre cei mai populari politicieni conservatori din Olanda și, deși și-a înființat partidul politic, NSC, în urmă cu doar două luni, mulți pariază pe victoria sa în alegeri.
Omtzigt a jucat un rol-cheie în descoperirea scandalului privind alocațiile pentru copii, care a dus la prăbușirea guvernului Rutte în 2021.
Autoritățile fiscale olandeze folosiseră un algoritm pentru a crea profiluri de risc pentru a detecta frauda fiscală. Pe baza acestor indicatori, autoritățile sancționau familiile doar pentru suspiciunea de fraudă. Zeci de mii de familii din mediile cele mai defavorizate au rămas cu datorii pe care nu le puteau plăti.