Epidemiologul Antoine Flahaut: „Franţa a reuşit să controleze al doilea val al pandemiei COVID-19”
Epidemiologul Antoine Flahaut a declarat că Franța, la fel ca alte ţări europene, a reușit să controleze al doilea val al pandemiei COVID-19, scrie Le Figaro.
Epidemiolog francez: „Franţa a reuşit să controleze al doilea val al pandemiei COVID-19”
Medicul a precizat, în acest sens, că nivelul reproducerii virusului, factorul R, a scăzut miercuri la valoarea de 0,93.
„Nu putem vorbi despre epidemie atunci când acest «R» este sub 1. «R»-ul este nivelul de reproducere, adică numărul de persoane pe care le infectezi atunci când eşti infectat. Dacă infectezi mai puţin de o persoană în medie însemană că nu există epidemie”, afirmă specialistul.
Cu toate acestea,Antoine Flahaut aminteşte necesitatea unei ”prelungiri” a restricţiilor impuse în lupta împotriva virusului.
„Când «R»-ul este 1, aşa cum este cazul în acest moment în Franţa, ne aflăm în platou. Trebuie ca «R»-ul să scadă şi mai mult pentru ca să intrăm într-o zonă de securitate şi să reluăm controlul asupra epidemiei. Pentru ca epidemia să se stingă, este necesar ca «R»-ul să coboare la 0,70 sau 0,60”, a concluzionat specialistul.
Record de decese în Franța, în al doilea val al pandemiei de SARS-CoV-2
Declarația epidemiologului a apărut într-un moment destul de controversat, dat fiind faptul că luni a fost stabilit un nou record negativ înFranţa în ceea ce privește decesele cauzate de COVID-19 – 548 de persoane.
Luni, Franța araportat luni548 de decese legate de noulcoronavirusîn 24 de ore,bilanţ ce nu a mai fost atins în acest val al pandemiei,conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins. Astfel, numărul persoanelor ce și-au pierdut viața din cauza virusului Covid-19 în Franța a crescut la 41.535, inclusiv medici și asistenți medicali.
Autoritățile sanitare din Franța susțin că sunt departe de finalul pandemiei. Cu toate acestea, directorul general al Sănătății,Jerome Salomon, a remarcat totuși o ”o avansare mai lentă”a epidemiei ”peste tot unde au fost aplicate măsuri de frânare precoce, în special restricţii de deplasare”.
„Vârful epidemiei este în faţa noastră, al doilea val încă înaintează”, a anunţat Jerome Salomon.
Statistici îngrijorătoare în Franța
Potrivit unei statistici oferite de ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, un locuitor din Paris se infectează cu COVID-19 la fiecare 30 de secunde, iar la fiecare 15 minute un parizian confirmat cu SARS-CoV-2, se internează în spital.
Carantina totală a fost reintrodusă în Franța, de vineri, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus. Măsurile vor rămâne în vigoare „cel puțin până la 1 decembrie”, a precizat Emmanuel Macron.
La fel ca primăvara, francezii vor putea să iasă la muncă, să meargă la o întâlnire medicală, să își facă cumparaturile sau să ia aerul. Întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise.
„Unele reguli se vor schimba. Copiii noștri nu pot fi privați de contactul cu sistemul școlar. Creșele, școlile, colegiile și liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate ”, anunță Emmanuel Macron. Universitățile se vor închide, iar cursurile vor fi online.
În ceea ce privește companiile, „telelucrarea va fi generalizată ori de câte ori este posibil. Activitatea va continua mai intens în anumite sectoare de activitate, cum ar fi ghișeele, construcțiile … Guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală ”.
Președintele a indicat, de asemenea, că frontierele externe vor rămâne închise „cu câteva excepții”, pe de altă parte, cele UE rămân deschise. „Evident, francezii din străinătate vor putea reveni. Vor fi implementate teste rapide. Niciun călător nu va putea reveni în țară dacă nu suntem siguri că nu este purtătorul virusului ”
Președintele face apel la simț de răspundere: „Rămâi acasă cât mai mult posibil. Urmeaza regulile. Succesul depinde de simțul cetățenesc al fiecăruia dintre noi. Fiecare oră contează”, a atenționat Macron.