Epidemiolog la Harvard: Creșterea temperaturilor NU garantează stoparea noului coronavirus

Publicat: 12 03. 2020, 15:03

Experții internaționali se tem că noul coronavirus Covid-19 nu este sensibil la căldură, așa cum s-a zvonit în presa din toată lumea.

Marc Lipsitch, epidemiolog la școala de sănătate publică a Universității Harvard, demontează aceste afirmații plecând de la virsuul SARS. Și despre acesta s-a spus că a dispărut odată cu creșterea temperaturilor, dar medicul afirmă că eradicarea SARS a fost posibilă datorită intervențiilor și masurilor de sănătate publică extreme din Hong Kong, Vietnam, Thailanda și Canada. Acestea au implicat inclusiv izolare, carantină și distanțarea socială.

Despre Covid-19, epidemiologul de la Harvard spune că nu ne putem baza pe modul evoluției virusurilor anterioare. El spune că un alt motiv pentru care nu ar trebui luat în considerare acest mit este că anumite virusuri sezoniere, cum ar fi OC43 și HKU1, sunt răspândite de mult timp, astfel că se comportă diferit față de un virus cu care organismul nu a mai avut niciodată de-a face.

Potrivit experților, există într-adevăr virusuri respiratorii care sunt asociate doar sezonului rece, mai ales în zonele temterate. Acestea sunt asociate cu mai mulți factori.

Primul ar fi mediul. În cazul gripei s-a demonstrat în laborator că umiditatea absolută, adică cantitatea de vapori de apă din aer, influențează transmiterea gripei și că cu cât aerul este mai uscat, așa cum este iarna, cu atât se transmite mai repede.

Al doilea factor ține de faptul că iarna petrecem mai mult timp în casă.

Al treilea are legătură cu sistemul imunitar al gazdei, iar iarna sistemul imunitar e mai sensibil. De asemenea, un alt aspect este reprezentat de nivelul de vitamina D, care depinde de expunerea la razele ultraviolete, această expunere fiind mai ridicată vara și având un efect benefic asupra sistemului nostru imunitar.

Factorul numărul patru este legat de epuizarea gazdelor sensibile.

“Chiar și în lipsa unei variabilități sezoniere, epidemiile de boli infecțioase cresc exponențial, se nivelează iar apoi se micșorează deoarece atunci când multe persoane sunt sensibile, fiecare caz infectează mai mult de o persoană sănătoasă (Reff > 1). Mai apoi, pe măsură ce proporția contactelor sensibile scade, se ajunge la un vârf epidemic care stagnează (Reff = 1) și în cele din urmă scade (Reff

Consecința este că virusurile noi, precum gripa pandemică, se pot răspândi și în afara sezonului normal.

Cu alte cuvinte, oamenii de știință au motive să creadă că COVID-19, precum alte betacoronavirusuri, se transmite mai rapid iarna decât vara, dar nu se știe care este mecanismul responsabil.