„Epidemie” de septicemie în Suedia / Ce spun specialiștii: „Asta face ca sepsisul să fie la fel de frecvent ca şi cancerul”

„Epidemie” de septicemie în Suedia / Ce spun specialiștii: „Asta face ca sepsisul să fie la fel de frecvent ca şi cancerul”
Sursa foto: reginamaria.ro

O echipă de cercetători a dezvăluit că sepsisul, o afecțiune gravă care poate fi fatală și care a fost considerată subdiagnosticată, afectează mai mult de 4% dintre toate internările în spitalele din sudul Suediei. Această descoperire a fost numită o „epidemie” de către specialiști, iar cifrele indică o problemă majoră de sănătate publică, relatează Știripesurse.ro.

Sepsis în sudul Suediei: Un procentaj semnificativ în spitalizări

În 2016, o echipă de cercetători a desfășurat un studiu inițial în sudul Suediei, care a arătat că sepsisul este mult mai răspândit decât s-a crezut anterior, cu o incidență de 750 de adulți la 100.000 de persoane. Un studiu mai recent în aceeași regiune a dezvăluit că peste 4% dintre toate spitalizările implică pacienți cu sepsis, iar 20% dintre acești pacienți decedează în termen de trei luni. Astfel, sepsisul devine la fel de frecvent ca și cancerul, cu consecințe grave și pe termen lung, afirmă specialiștii.

„Asta face ca sepsisul să fie la fel de frecvent ca şi cancerul, cu consecinţe negative similare pe termen lung, şi la fel de mortal ca şi un infarct miocardic acut”, spune dr. Adam Linder, medic la spitalul universitar Skåne şi cercetător în domeniul sepsisului, profesor asociat la departamentul pentru clinica infecţiilor de la Universitatea Lund.

Eforturi pentru detectarea și tratamentul afecțiunii

Alianța Europeană pentru Sepsis a angajat cercetători pentru a evalua frecvența sepsisului în Europa. Cu toate acestea, sepsisul este adesea subdiagnosticat, deoarece boala primară dictează adesea codul de diagnosticare, ceea ce face dificilă obținerea unor cifre exacte.

Echipa de cercetare din Suedia a testat metodele de diagnosticare și speră să obțină finanțare pentru un proiect european similar. Specialiștii subliniază că nu există dovezi că sepsisul ar fi mai puțin răspândit în alte părți ale Europei și sugerează că proporția cazurilor rezistente la antibiotice ar putea fi mai mare în alte țări europene.

Cercetătorii subliniază importanța identificării din timp a sepsisului pentru a îmbunătăți prognosticul și a salva vieți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`