Emmanuel Macron și Angela Merkel cer explicații după ce s-a aflat că au fost spionați de americani prin intermediul serviciilor secrete daneze

Emmanuel Macron și Angela Merkel cer explicații după ce s-a aflat că au fost spionați de americani prin intermediul serviciilor secrete daneze
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Balkis Press/ABACA

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au cerut explicații de la Statele Unite și Danemarca luni în urma rapoartelor potrivit cărora serviciile de informații daneze au ajutat Washingtonul să spioneze politicienii europeni.

Emmanuel Macron și Angela Merkel cer explicații în scandalul interceptărilor

„Acest lucru nu este acceptabil între aliați, cu atât mai puțin între aliați și parteneri europeni”, a spus Macron la un Consiliu de Miniștri franco-german. Merkel a declarat că este de acord cu remarcile omologului său francez, scrie euronews.

Radiodifuzorul public danez Danmarks Radio (DR) spune că între 2012 și 2014 Serviciul de informații al apărării danez a ajutat Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA să acceseze date prin cabluri de internet subacvatice.

Potrivit raportului, Merkel a fost printre oficialii ascultați.

Denunțătorul american Edward Snowden a susținut pentru prima dată că Washingtonul a avut acces la telefonul lui Merkel în 2013, o afirmație care nu a fost negată în mod direct de Casa Albă.

Noua anchetă efectuată de DR cu mai multe știri europene susține că NSA a accesat mesaje text și conversațiile telefonice ale unui număr de alți politicieni de frunte.

DR spune că nouă surse cu acces la informații clasificate au confirmat raportul.

Ministrul apărării, Trine Bramsen, care se află la locul de muncă din 2019, a declarat pentru DR că „interceptarea sistematică a aliaților apropiați este inacceptabilă”.

Reacții politice în Danemarca

Parlamentarul danez Karsten Hoenge, al Partidului Popular Socialist, înclinat spre stânga, care susține guvernul social-democrat din Danemarca, a declarat luni că va chestiona miniștrii apărării și justiției din țară în legătură cu acest caz.

„Guvernul trebuie să explice cum a acționat Danemarca ca un instrument dispus pentru un serviciu de informații american și ce va însemna pentru cooperarea cu țările vecine ale Danemarcei”, a spus el.

Franța a declarat luni mai devreme că acuzațiile sunt „extrem de grave” dacă sunt dovedite.

„Este extrem de grav, trebuie să vedem dacă partenerii noștri din UE, danezii, au comis erori sau greșeli în cooperarea lor cu serviciile americane”, a declarat ministrul francez pentru Europa Clement Beaune pentru radioul France Info.

El a spus că faptele trebuie mai întâi „să fie verificate” și apoi „concluziile trase în ceea ce privește cooperarea”.

Suedia a comentat, de asemenea, raportul cu ministrul apărării, Peter Hulqvists, care a spus duminică: „Am dori să obținem informații complete și să vedem toate cărțile de pe masă în această chestiune”.

Raportul vine într-un moment critic pentru cooperarea transatlantică, cu doar două săptămâni înainte ca președintele american Joe Biden să viziteze Europa pentru prima dată de când a preluat funcția cu ocazia unui summit G7.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`