Emmanuel Macron și Angela Merkel au bătut palma. Planul de 500 de miliarde de euro

Publicat: 18 05. 2020, 20:36
Angela Merkel și Emmanuel Macron, discuție tete-a-tete

Emmanuel Macron și Angela Merkel s-au înțeles. Președintele Franței și cancelarul german au propus liderilor europeni un plan de relansare a UE, în valoare de 500 de miliarde de euro.

Planul lui Emmanuel Macron și al Angelei Merkel va avea drept scop sprijinirea statelor spațiului european, lovit de o recesiune de amploare istorică.

„Pentru a susţine o relansare durabilă care restabileşte şi întăreşte creşterea în UE, Germania şi Franţa susţin crearea unui Fond de relansare ambiţios, temporar şi cu obiective preciseîn cadrul viitorului buget al UE şi căruia să i se aloce o sumă de 500 de miliarde de euro”, este declarația celor doi lideri europeni, susținută luni, 18 mai.

Emmanuel Macron și Angela Merkel: „Fondul va crește investițiile”

Inițiativa franco-germană presupune oferirea de granturi țărilor și regiunilor cel mai grav afectate de criza COVID-19. Banii ar urma să fie colectați în numele Uniunii Europene de pe piețele de capital și ar urma să fie incluși în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.

„Fondul va consolida rezistenţa, convergenţa şi competitivitatea economiilor europene şi va creşte investiţiile, în principal în tranziţia ecologică şi digitală, în cercetare şi inovare. Finanţările prin fondul de relansare se vor îndrepta spre dificultăţile asociate pandemiei şi spre atenuarea efectelor. Este vorba de o suplimentare excepţională, integrată în decizia referitoare la resursele proprii, cu un volum şi o dată de expirare clar specificate, un instrument asociat unui plan de rambursare constrângător dincolo de viitorul control asupra bugetului UE”, au subliniat Emmanuel Macron şi Angela Merkel, potrivit cotidianului Le Figaro.

Europa de Est, pe marginea prăpastiei

În estul continentului european, criza COVID-19 determină cea mai aspră recesiune de la căderea sistemului comunist. Câteva săptămâni restrictive au fost de ajuns pentru ca multe afaceri să se prăbușească și în mod automat, să rezulte un număr semnficativ de șomeri.

Printre statele afectate din punct de vedere economic de noul coronavirus se numără: Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Domeniul HORECA și auto cunosc cel mai puternic declin. La Skoda Auto, producător ceh, producția a scăzut cu peste 100.000 de mașini într-o lună de zile, informează sursa citată.

„Revenirea este puțin probabil să se producă atât de rapid pe cât am spus inițial”, au informat reprezentații Băncii Centrale din Cehia.

Germania, puternic afectată COVID-19

În ultimele 24 de ore, Germania a înregistrat 342 de noi cazuri de coronavirus, a transmis Institutul Robert Koch, cel care furnizează bilanțul oficial al epidemiei în această țară. De asemenea, în ultima zi, noul coronavirus a provocat 21 de decese.

În acest context, cancelarul german Angela Merkel chiar a avertizat populația să nu se gândească la o revenire prea rapidă la viața normală: „Ar fi deprimant dacă ar trebui să revenim la măsurile restrictive”. Renunțarea graduală la măsurile restrictive impuse pentru a limita răspândirea bolii s-a produs în condițiile în care economia Germaniei a intrat în recesiune.

Din cauza pandemiei de coronavirus, economia Germaniei, cea mai puternică din Europa, a înregistrat în primul trimestru din 2020 cel mai sever declin trimestrial de la criza financiară din 2009 și al doilea cel mai mare de la reunificarea din 1990.