Emmanuel Macron respinge planul Israelului de a trimite palestinienii în sudul Gazei și cere o pauză umanitară de încetare a bombardamentelor

Publicat: 09 11. 2023, 16:24
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Președintele francez, Emmanuel Macron, a respins planurile israeliene de a trimite civilii în zone sigure din sudul Gazei și a spus că lumea trebuie să se concentreze pe o pauză a focului, ca singura modalitate de a salva vieți pe teritoriu.

Mutarea civililor cu forța în sudul Fâșiei Gaza nu garantează siguranța acestora

El a vorbit în deschiderea unei conferințe umanitare organizată în grabă la Paris, la care au participat politicieni, ONG-uri și lideri ai mișcării umanitare ONU.

Macron a descris propunerea trimiterii civililor în așa numitele zone sigure din sudul Gazei drept o idee foarte proastă care nu ar garanta siguranța, deoarece nu a existat un acord politic pentru aceasta.

Macron spera să reunească unele dintre inițiativele naționale individuale disparate pentru a ajuta oamenii din Gaza, precum și să amplifice apelul pentru o încetare a focului din nevoi umanitare pe care Consiliul de securitate al ONU nu l-a putut susține din cauza diviziunilor politice din New York.

Israelul a respins invitația lui Macron la conferința de la Paris, dar premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, a participat. Shtayyeh a întrebat dacă uciderea a șase copii pe oră este o baie de sânge suficientă, spunând: „acest război nu e împotriva Hamas, ci împotriva întregului popor palestinian” și îndemnând comunitatea internațională să nu aprobe planul israelian de a forța poporul din Gaza să migreze spre sud. Macron a spus că va vorbi cu oficialii israelieni la sfârșitul conferinței.

Escaladarea războiului în regiune este un real pericol

Martin Griffiths, șeful agenției umanitare a ONU OCHA, a declarat că escaladarea războiului este deja în curs. El a spus: „Războiul, într-adevăr, este un virus care dorește mereu să se extindă. Conflictul actual este un incendiu care va consuma regiunea, care s-ar putea răspândi și în curând vom crede că acestea sunt zilele bune când vom vedea ce se poate întâmpla mâine.”

El a mai spus că propunerile pentru zone sigure în Gaza sunt inacceptabile, nu au fost discutate cu ONU și, istoric vorbind, ele nu vor funcționa. El a spus că cantitatea de ajutor care ajunge în Gaza prin trecerea Rafah a fost „o firimitură” și că actualele 100 de camioane care ajung trebuie să fie de cinci ori mai multe și să devină o aprovizionare permanentă și fiabilă.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că susține apelul președintelui cipriot, Nikos Christodoulides, pentru un coridor maritim umanitar cu sens unic.

Christodoulides a spus că acest coridor, cu sediul în portul Larnaca, la 370 km de Gaza, ar putea stoca 200.000 de tone de ajutoare pentru a le expedia către coasta de sud-vest a teritoriului însoțit de fregate, zona de descărcare fiind declarată de ONU – zona controlată.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că țara sa este dispusă să furnizeze mijloace navale pentru coridor atâta timp cât propunerea este sigură și o zonă de aterizare are infrastructura necesară.

Von der Leyen a tăcut cu privire la apelurile făcute de reprezentanții ONU ca Israelul să-și deschidă punctul de trecere închis de la Erez.
Jan Egeland, șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a declarat: „Avem nevoie de încetarea focului. Trebuie să fim de acord că o pauză de scurtă durată nu este suficientă.”