Aflat într-o vizită în România, președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat din nou poziția prin care a cerut ca Rusia să nu fie umilită. Acesta a susțiut că trebuie să fim lucizi și să conștientizăm că Europa nu e în război cu Rusia și nici nu trebuie să fie. În plus, dată fiind dispoziția geografică, „Rusia va rămâne acolo unde e” și o pace trebuie construită cu ea. Macron a mai afirmat că, pentru a câștiga, Ucraina tot va trebui să negocieze cu Rusia, ceea ce înseamnă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui să se așeze la masa discuțiilor cu rușii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Klaus Iohannis, la Baza Kogălniceanu.
Întrebat cum poate fi tratat un agresor fără a-l umili, aluzie la solicitarea sa insistentă ca Rusia să nu fie „umilită”, Emmanuel Macron a răspuns: „ „Franța a spus din prima zi că Rusia e agresorul. Am condamnat ferm războiul și am luat măsuri. Dificultatea e că trebuie să fim lucizi și să admitem că nu suntem într-un război cu Rusia. Deci fie victorie militară a Ucrainei, fie un acord Ucraina – Rusia. Sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală, eu încerc să fiu coerent în ceea ce spun”.
Președintele Franței a insistat apoi că UE va continua să ajute Ucraina pentru a se apăra, economic, financiar și umanitar, iar aici nu se va face niciun compromis.
„Dar știm că trebuie să construim și pacea, căci Rusia va rămâne acolo unde e. Rusia e o putere de temut și nu vrem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câștige războiul, trebuie să negocieze, președintele Ucrainei va trebui să negocieze cu Rusia, iar noi, europenii, vom oferi garanții de securitate”, a ținut să sublinieze Emmanuel Macron.
La începutul acestei luni, Subramaniam Jaishankar, ministrul indian de Externe, a ținut să dea o replică europenilor care reproșeză atitudinea țării sale vizavi de agresiunea rusă în Ucraina.
„Dacă e să discutăm despre cine e tăcut pe ce subiect, aș vrea să spun că și în Asia sunt probleme de care Europa nu vorbește”, a spus Jaishankar, la forumul GLOBSEC desfășurat în Bratislava, potrivit Republic World.
Întrebat ce măsuri va lua New Delhi dacă problemele de la granița indo-chineză vor escalada din nou pe fondul crizei din Ucraina, așa cum se tem mai mulți specialiști europeni, ministrul indian a răspuns: „Cumva Europa trebuie să scape de mentaliatea asta că problemele ei sunt problemele întregii lumi, dar problemele Lumii nu sunt și problemele Europei. E de meditat la asta”.
„Noi avem o relație dificilă cu China și suntem perfect capabili să o gestionăm. Dar ideea asta că facem o tranzacție… eu intervin într-un conflict pentru că mă va ajut în alt conflict… Nu așa funcționează lumea”, a mai spus ministrul indian de Externe.