Emmanuel Macron insistă ca Rusia să nu fie umilită. „Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”
Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat, din nou, că Rusia nu trebuie umilită pentru ca, atunci când luptele din Ucraina vor înceta, să poată fi găsită o soluție diplomatică. El s-a arătat convins că Franța va juca un rol de mediere. Atitudinea lui Macron a fost deja aspru taxată de mai mulți lideri est-europeni, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Macron face din nou apel ca Rusia să nu fie umilită
„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca, în ziua în care luptele vor înceta, să putem construi o rampă de ieşire cu ajutorul mijloacelor diplomatice.
Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat Macron, citat de Reuters.
Macron a mers la Moscova, înainte de declanșarea invaziei ruse, și a discutat cu Putin. Fără rezultat. De atunci, cu o mică pauză după descoperirea atrocităților comise de trupele ruse în regiunea Kiev din care s-au retras, Macron a păstrat un dialog telefonic permanent cu Putin.
„Cred, şi i-am și spus-o, că face o greşeală fundamentală istorică pentru poporul său, pentru el şi pentru istorie”, a continuat liderul francez.
Zelenski a taxat declarațiile lui Macron
Emmanuel Macron a făcut o declarație similară și la începutul lunii mai, pentru care a fost taxat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Nu trebuie căutată o cale de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar. Ştiu că voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar nu a avut.
Până când Rusia nu va dori ea însăşi şi nu va înţelege că este nevoie ca războiul să se încheie, ea nu va căuta nicio cale de ieşire”, afirmase Zelenski la acea vreme.
„Cum să negociezi cu Hitler?”
Atitudinea lui Macron de a tot discuta cu Putin și apelurile sale la a nu umili Rusia au fost criticate și de alți lideri est-europeni. Unul dintre ei a fost premierul polonez Mateusz Morawiecki: „Nu e nimic de negociat cu criminalii! Cu criminalii trebuie să lupți! Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ce-ai putea negocia cu Hitler, cu Stalin sau cu Pol Pot?”.
La rândul ei, Kaja Kallas, premierul Estoniei, a ținut să amintească de greșelile trecutului: „E mult mai periculos să cedăm în faţa lui Vladimir Putin decât să-l provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului duc la mari războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas”.
„Trebuie să evităm o pace nefavorabilă. O pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi”, a ținut să sublinieze Kallas.