Emmanuel Macron: Franţa nu va dărâma statui, nu va şterge istoria
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că lupta împotriva rasismului nu ar trebui să conducă la o rescriere ”plină de ură” a istoriei, în urma protestelor declanşate la nivel mondial de uciderea afro-americanului de culoare George Floyd, de către un ofiţer de poliţie din Statele Unite, transmite Reuters.
Unii protestatari din Statele Unite ale Americiiși din alte părți ale Europei au vandalizatstatui ale unor figuri istorice asociate sclaviei sau altor abuzuri ale drepturilor omului care au avut loc cu ceva timp în urmă.
Macron a declarat că Franța va fi „fără compromisuri” în lupta împotriva rasismului, după zile întregi de manifestații asupra presupusei prejudecăți din partea agenților de poliție.
Mulțimile furioase au pus la pământ numeroasestatui ale unor figuri coloniale din Marea Britanie și Statele Unite și a existat o cercetare intensificată a înregistrărilor liderilor cheie ai erei coloniale din Europa.
Cu toate acestea, EmmanuelMacron a spus că țara nu va ascunde elemente din istoria sa și nici nu va demonta statui ale unor persoane publice care ar fi putut susține opinii sau politici rasiste.
”Voi fi foarte clar în această seară, compatrioţi: Republica nu va şterge niciun nume din istoria sa. Nu va uita niciuna dintre operele sale de artă, nu va scoate statui. Nu va scoate niciuna din statuile sale, ci va privi lucid istoria și memoria noastră împreună”, a transmis președintele Emmanuel Macron într-un discurs adresat naţiunii.
Președintele francez aspus că acest lucru este deosebit de important în Africa, unde stăpânirea coloniilorfranceze în mai multe țări a lăsat o moștenire care rămâne un subiect relevant pentru mulți până în zilele noastre.
Împreună, Franța și Africa trebuie să găsească un „prezent și un viitor care este posibil pe ambele părți ale Mediteranei”, a mai spus el, conform AFP.
În semn de sensibilitate din Franța, fostul premier Jean-Marc Ayrault a cerut sâmbătă o nouă desemnare pentru o sală din parlament numită după omul de stat al secolului al XVII-lea, Jean-Baptiste Colbert. Colbert a întocmit „Codul Noir” care a definit condițiile pentru sclavie.
„Poliția merită sprijin”
Mai multe manifestații împotriva rasismului și violenței polițienești împotriva minorităților au izbucnit în orașele franceze în ultimele săptămâni, datede un impuls prin moartea ”brutală” a lui George Floyd în Statele Unite ale Americii, care se afla în custodia poliției.
Protestatarii s-au aliat în special în cazul unui tânăr negru, Adama Traore, care a murit în arest în 2016, caz care rămâne în curs de anchetă.
Statui ale lui Cristofor Columb date jos de pe soclu, decapitate şi vandalizate în Statele Unite
Reamintim că ostatuie a exploratorului italian Christopher Columb din Richmond, Virginia a fost doborâtă de un grup de protestatari, care au incendiat-o și au aruncat-o într-un lac, în numele împotriva rasismului, la două săptămâni de la uciderea ”brutală” a afro-americanului George Floyd din Minneapolis.
Statuia a fost vandalizată, marți seară, la mai puțin de două ore după ce protestatarii adunați în Parcul Byrd din orașul Richmond au scandat să fie eliminată.
Protestatarii au folosit mai multe frânghii pentru a îndepărta statuia, cu un mesaj „Columb reprezintă un genocid” plasat pe fundația care deținea monumentul. Ulterior, huligarii au incendiat și au aruncat statuia într-un lac din parc, a relatat NBC 12.
În Richmond, activistul Chelsea Higgs-Wise și alți protestatari au vorbit cu o mulțime adunată la Byrd Park despre luptele indigenilor și afro-americanilor din America.
„Trebuie să vedem unde a început totul”, a precizat Higgs-Wise.
„Trebuie să începem cu oamenii care au stat primiipe acest pământ.”, a mai spus el.
Guvernatorul Virginiei, o regiune în care s-au instalat primii coloniști englezi, înainte ca ea sa devinăinima Americii sclavagiste,a avertizat saptămânile trecute căvrea sădea jos de pe soclu cât mai rapid altăstatuie din oraș, a comandantului-șef al armatei sudiste, generalul Robert E. Lee.