Emmanuel Macron, acuzat de implicarea excesivă în regiunea Sahel: „Ce am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România?”

Emmanuel Macron, acuzat de implicarea excesivă în regiunea Sahel: „Ce am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România?”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Ambasadorul Franței din Niger va rămâne pe postul său în pofida presiunilor făcute de organizația venită la puterea în urma unei lovituri de stat.

Liderul de la Palatul Elysée, unde Macron a ținut un discurs, s-a întrebat „Ce ne-am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România?”, în contextul în care mai multe capitale îi sugerează președintelui francez că se implică prea mult în regiune, potrivit RFI.

Macron s-ar implica prea mult în regiunea Sahel, susțin mai multe capitale

Puterea în Niger a fost preluată de Consiliul Național pentru salvarea patriei (CNSP), la finalul lunii iulie. Pe 25 august, același consiliu i-a dat 48 de ore ambasadorului francez să părăsească Niamey.

„Puciștii nu au nicio autoritate pentru a formula o astfel de cerere, doar autoritățile alese în mod legitim o pot cere”, susține Ministerul de Externe francez.

Potrivit lui Emmanuel Macron, ambasadorul este în continuare la Niamey.

„Este o lovitură de stat împotriva unui președinte ales democratic, ce provine dintr-o etnie minoritară care a început reforme curajoase, economice, politice dar care clarifică mai toate domeniile, un președinte care este angajat în întreaga agendă internațională – aceeași care este a noastră și a Națiunilor Unite. Acesta este ținut ostatic de puciști de o lună, în palatul prezidențial. Ni s-a reproșat că Franța este prea angajată în a-l susține pe președintele Bazoum. Dar ce am face dacă s-ar întâmpla așa ceva în Bulgaria ori în România? Am spune la fel că nu ar trebui să ne angajăm prea mult?”, a declarat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a declarat că politica Parisului este cea mai bună, adăugând că aceasta se axează pe curajul președintelui Mohamed Bazoum, pe angajamentul diplomaților și a ambasadorului aflat la Niamey care își va menține postul în pofida amenințărilor și presiunilor formulate de junta nelegitimă care a venit la putere și grație forțelor de securitate și a militarilor prezenți în Niger.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)