Emil Hurezeanu, despre intrarea României în programul Visa Weiver: „E vorba de o facilitate turistică, dar și despre stimulente puternice pentru investiții”

Emil Hurezeanu, despre intrarea României în programul Visa Weiver: E vorba de o facilitate turistică, dar și despre stimulente puternice pentru investiții”
Emil Hurezeanu, ministrul de Externe. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că intrarea României oficial în programul Visa Waiver va fi consemnată vineri dimineață la Departamentul de Stat pentru Interne iar operaționalizarea se va face la sfârșitul lunii martie.

“Asta ar însemna că de la sfârșitul lunii martie intrarea în SUA nu mai este condiționată de eliberarea unei vize de călătorie așa cum se ntâmpla până acum, ci doar de o autorizare prealabilă electronică, care va fi valabilă sau va permite o ședere în SUA timp de doi ani și va costa mult mai puțin.

În loc 185 de dolari cât costă acum viza, e adevărat, valabilă pe 10 ani, o autorizare pentru doi ani va costa doar 21 de dolari. Va fi o operațiune practic tehnică, aproape formală pe care o practică astăzi cetățenii celor 43 de state care se bucură de intrarea în SUA fără condiția vizei”.

Întrebat de ce a durat atât de mult ca românii să scape de vize pentru călătoriile în SUA, Emil Hurezeanu a precizat:

“Principala condiție era o rată de sub 3% a respingerii solicitărilor de vize. În măsura în care acest coeficient urca de 3%, mai mult de 3% erau întocmite greșit dintr-un motiv sau altul, crieriul nu a fost valabil, deci primul criteriu era acesta.

Ai peste 3% din solicitări refuzate nu te încadrezi în discuțiile pentru Visa Waiver. Au mai fost însă și alte discuții în ultimii doi ani, de când a fost reanumat acest proces, a avut loc discuții intense la București între reprezentanții diverselor instituții, MAI, MAE, ale instituții. Aceste discuții s-au purtat în cadrul dialogului strategic româno-american pe teme de securitatea frontierelor, migrația ilegală, combaterea terorismului. Au avut loc aceste discuții și în România și în SUA. Este un complex de criterii și faptul că am ajuns la acest liman, pentru unii târziu, pentru alții la timp. Cred că este o răsplată binevenită în primul rând pentru cetățenii României cărora li se ușurează dreptul la călătorie. E vorba de o facilitate turistică, dar și despre stimulente puternice pentru investiții”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)