Embargoul pe petrol rusesc va afecta mai mult războiul lui Putin din Ucraina decât statele UE, susțin experții din energie

Embargoul pe petrol rusesc va afecta mai mult războiul lui Putin din Ucraina decât statele UE, susțin experții din energie
Bodyguardul lui Putin, ministru al Situațiilor de Urgență. Predecesorul a căzut de la 27 metri

După câteva ezitări, Uniunea Europeană a decis să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc. Înlocuirea țițeiului Urals cu Brent mai scump va umfla factura la energie a blocului, deja destul de mărită. Totuși, mișcarea va micșora cea mai profitabilă sursă de venituri din export a Moscovei și va ajuta la stoparea mașinii de război a lui Vladimir Putin, se arată într-o analiză Reuters.

Cât va avea Rusia de pierdut în urma noului pachet de sancțiuni

Noul pachet de sancțiuni al blocului, care urmează să fie oficializat de liderii UE, prevede o interzicere imediată a 75% din importurile europene de țiței rusesc. Aceasta va crește la 90% până la sfârșitul anului. Embargoul parțial este destinat să permită Ungariei și altor țări fără ieșire la mare să continue să importe petrol rusesc prin conducte.

UE a importat între 3 și 3,7 milioane de barili de petrol din Uralii rusești pe zi, spune Rystad Energy. Înlocuirea a 75% din aceasta sursă cu Brent de 120 de dolari pe baril ar implica un cost suplimentar de cel puțin 2 miliarde de dolari pe lună.

Cu toate acestea, embargoul este încă semnificativ. Exporturile rusești de țiței și condensat s-au ridicat la 110 miliarde de dolari, mai mult de o cincime din totalul veniturilor din exporturile de mărfuri ale Moscovei în 2021. Chiar dacă petrolul poate fi transportat mai ușor în altă parte decât gazul, Rusia se va lupta să înlocuiască pe deplin acele exporturi pierdute din UE. India a cumpărat cantități record de țiței rusesc la preț redus, dar își conduce deja rafinăriile peste capacitatea lor oficială, spun analiștii RBC. China nu a intensificat încă importurile, dar economia sa este mai puțin dinamică în urma blocajelor extinse Covid. Și embargoul UE va descuraja tancurile neruși să transporte țițeiul Moscovei.

Rusia ar putea câștiga cel puțin 8,1 miliarde de dolari pe lună exportând 3 milioane de barili pe zi în UE la prețurile actuale ale țițeiului din Urali. Analiștii Rystad spun că Moscova poate redirecționa în cel mai bun caz 1 milion din barilii destinați anterior UE, ceea ce înseamnă că exporturile de 3 milioane de barili se vor micșora rapid la doar 1,75 milioane de barili.

Aceasta înseamnă pierderi de venituri de cel puțin 3,4 miliarde de dolari pe lună în faza inițială a embargoului, sau puțin peste 40% din veniturile lunare estimate ale Moscovei din exporturile către UE, arată calculele Breakingviews.

Această pierdere s-ar putea ridica la cel puțin 4,5 miliarde de dolari pe lună, odată cu intrarea în vigoare a interdicției depline a UE. Embargoul petrolier al UE va afecta Rusia mai mult decât Europa.

Decizia luată de liderii UE

Liderii Uniunii Europene au convenit, în principiu, să reducă imediat 75% din importurile de petrol din Rusia, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un tweet pe 31 mai.

Acordul, care se așteaptă să fie aprobat oficial de cei 27 de lideri ai UE la sfârșitul unui summit de două zile mai târziu, pe 31 mai, prevede interzicerea a 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului.

Aproximativ 10% din importuri vor fi scutite temporar de embargoul UE pentru a ajuta țările fără ieșire la mare, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Aceste țări importă petrol rusesc prin conducte și nu îl pot înlocui cu ușurință.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)