EMA va autoriza în această săptămână două tratamente cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19

EMA va autoriza în această săptămână două tratamente cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Terapia cu anticorpi, REGEN-COV, în Statele Unite și anticorpul monoclonal Regkirona pentru tratarea paciențiloe cu COVID ar urma să fie autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit unor surse Reuters.

Agenţia Europeană a Medicamentului va da undă verde în această săptămâna tratamentului dezvoltat de firma americană Regeneron şi cea elveţiană Roche, a precizat una din surse pentru Reuters.

EMA va autoriza în această săptămână două tratamente cu anticorpi monoclonali

Terapia cu anticorpi, REGEN-COV, este în prezent autorizată în Statele Unite pentru a trata persoanele cu COVID-19 care au o formă uşoară până la moderată şi pentru prevenirea infecţiei la cei expuşi la persoane infectate şi la alţii cu risc ridicat de expunere în situaţii precum case de bătrâni sau închisori.

Totodată, autoritatea de reglementare europeană va autoriza săptămâna aceasta şi utilizarea în UE a anticorpului monoclonal Regkirona, dezvoltat de compania sud-coreeană de biotehnologie Celltrion.

Potrivit unui studiu, o singură doză din cocktailul de anticorpi Regeneron Pharmaceuticals a redus riscul de a contracta COVID-19 cu 81,6% , în perioada de două până la opt luni de la administrarea medicamentului.

Datele au arătat că medicamentul celor de la Regeneron are potențialul de a oferi imunitate de lungă durată împotriva infecției cu COVID-19, a spus Myron Cohen, care conduce eforturile dezvoltării de anticorpi monoclonali pentru rețeaua de prevenire a COVID, sponsorizată de National Institutes of Health din SUA.

„Cu infecțiile care apar în continuare în ciuda vaccinării pe scară largă, cei imunodeprimați se confruntă cu un risc continuu de a întâlni virusul în timpul vieții lor de zi cu zi”, a spus directorul științific al Regeneron, George Yancopoulos.

Ce eficacitate au cocktail-urile cu anticorpi

Cererile pentru autorizarea ambelor medicamente au fost depuse la începutul lunii octombrie, iar EMA a spus atunci că ”ar putea emite un aviz în termen de două luni”.

EMA nu a comentat în privința aprobărilor, dar a precizat că cele două medicamente au fost discutate la reuniunile lunare de săptămâna aceasta ale comisiei agenţiei care este responsabilă de autorizarea tratamentelor.

Pfizer a anunțat vineri că pilula sa antiviră experimentală, ușor de utilizat, pentru COVID-19 a redus ratele de spitalizare și decese cu aproape 90% la adulții cu risc ridicat.

Singurul tratament împotriva COVID-19 aprobat de EMA de la începutul pandemiei este remdesivirul antiviral de la Gilead.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`