EMA studiază posibila legătură dintre vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a început să facă studii cu privire la o posibilă legătură între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge.
EMA investighează o posibilă legătură între vaccinarea cu serulJohnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge
Patru cazuri, dintre care unul mortal, de cheaguri de sânge asociate cu trombocite scăzute au fost raportate la persoane care au fost vaccinate cu serul Johnson & Johnson, au transmis reprezentanții EMA, printr-un comunicat de presă, citat de AFP.Este vorba despre trei persoane din SUA și o alta dintr-o țară încă neprecizată.
„Un caz s-a produs într-un studiu clinic și trei cazuri s-au produs în timpul lansării vaccinului în SUA. Unul dintre ele a fost fatal”, au transmis reprezentanții EMA.
Astfel, specialiștii EMA au început ”să evalueze informaţii cu privire la incidente tromboembolice” la persoane care au primit acest tip de vaccin.
Vaccinul produs de compania americană Johnson&Johnson a fost autorizat a fi utilizat pe teritoriul Uniunii Europene, însă încă nu a început administrarea acestuia. Cetățenii europeni ar purea începe să primească acest tip de vaccin începând din data de 19 aprilie.
România va primi pe 19 aprilie prima tranșă de vaccinJohnson&Johnson
De altfel, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, a declarat joi seară, în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, că pe 19 aprilie țara noastră va primi prima tranșă de vaccin Johnson&Johnson.
”Reamintesc că din 19 aprilie România va beneficia de prima tranșă de vaccinuri și de la Johnson&Johnson, care va ușura mult procesul de vaccinare prin faptul că se va administra o singură doză. Avem în vedere operaționalizarea unor centre de vaccinare de tip drive-throughmai ales în marile aglomerări urbane unde există și o adresabilitate crescută persoanelor către vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
La fel ca serul AstraZeneca, vaccinulJohnson&Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulțiîn organismul uman.
Anunțul EMA privind vaccinul J&J vine la doar câteva zile după ce aceelași organism european a anunțat căexistă o legătură de cauzalitate între cazurile de tromboză și administarea serului AstraZeneca,apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat acest vaccin putândfi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare.