Vaccinul Novavax împotriva COVID a devenit al cincilea care este autorizat pentru utilizare în Uniunea Europeană. Acesta a primit luni undă verde de la autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Numit Nuvaxovid, este al cincilea vaccin autorizat în UE după Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Moderna și Johnson & Johnson. Producătorul său susține că poate ajuta să-i câștige pe cei sceptici de partea vaccinării, scrie euronews.com.
Nuvaxovid folosește o tehnologie mai convențională decât cele utilizate pentru celelalte vaccinuri deja în uz – este similară cu tehnologia utilizată în vaccinurile vechi de zeci de ani împotriva hepatitei B și a pertussis – și nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.
Așa-numitul vaccin de „subunitate” proteică conține fragmente purificate ale agentului patogen care declanșează apoi un răspuns imun.
Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt vaccinuri cu ARN mesager (ARNm), o tehnologie inovatoare care injectează fire de instrucțiuni genetice în organism care spun celulelor pacientului ce să facă pentru a lupta împotriva bolii.
AstraZeneca și Johnson & Johnson folosesc tehnologia vectorului viral care utilizează un tip foarte comun de virus numit adenovirus, care a fost modificat pentru a transporta informații genetice în organism pentru a lupta împotriva COVID.
Reacții adverse rare, dar grave, ale inflamației inimii au fost raportate cu vaccinurile ARNm și cheaguri de sânge cu vaccinurile cu vectori virali.
OMS spune că Omicron a fost găsit în 89 de țări, în timp ce Europa încearcă să încetinească răspândirea. Germania interzice turiștii din Marea Britanie pe măsură ce răspândirea Omicron se intensifică
CEO-ul Novavax, Stanley C. Erck, a susținut că vaccinul companiei sale „ar putea ajuta la depășirea barierelor cheie în calea vaccinării globale, inclusiv provocările distribuției globale și ezitarea la vaccin”.
Rezultatele din studiile clinice publicate în iunie au arătat o eficacitate de 90,4% împotriva bolii și o eficacitate de 100% împotriva cazurilor severe până la moderate.
Compania a mai spus că „își evaluează vaccinul împotriva variantei Omicron” și lucrează la o versiune specifică acestuia. Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Novavax pentru achiziția în avans a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta a fost aprobat de EMA.
Dar Novavax s-a confruntat cu luni de întârzieri pe fondul a ceea ce un grup de europarlamentari a numit recent „probleme de producție”. Indonezia și Filipine au aprobat deja injectarea cu Novavax, în timp ce Japonia a fost de acord să cumpere 150 de milioane de doze.
Novavax spune că a depus, de asemenea, aprobare în Marea Britanie, India, Australia, Noua Zeelandă, Canada și la Organizația Mondială a Sănătății.