Elveţia va returna în SUA 150 de milioane de dolari care erau blocaţi în conturi bancare, pentru a fi daţi victimelor unei scheme piramidale

Publicat: 29 12. 2020, 09:46
Foto: Pixabay

Elveția va returna 150 de milioane de dolari din conturile bancare elvețiene blocate până la sfârșitul anului în Statele Unite pentru a fi acordate victimelor artistului condamnat al planului Ponzi, Robert Allen Stanford, a declarat luni Ministerul Federal al Justiției.

Stanford, fost finanțator din Texas, a fost condamnat pentru fraudă de către un juriu din Houston în 2012 în ceea ce procurorii au numit o fraudă de 7,2 miliarde de dolari care a durat două decenii și care a fost eclipsată ca dimensiune doar de schema Ponzi condusă de Bernie Madoff .

Elveţia a mai returnat anterior 50 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

În octombrie, instanța penală elvețiană a respins contestațiile împotriva confiscării activelor, deschizând calea pentru restul de 150 de milioane de dolari care vor fi restituite până la sfârșitul lunii decembrie, a declarat ministerul.

Stanford, care îndeplinește acum o pedeapsă de 110 ani de închisoare, a ascuns milioane de la Banca internațională Stanford din Antigua, la brațul elvețian al băncii franceze Societe Generale, pe care a folosit-o în mod regulat pentru a finanța o flotă de avioane private și un iaht, conform declarațiilor Curții Districtuale SUA din 2012.

„Eliberarea (a fondurilor blocate) a devenit posibilă după ce condamnarea de fraudă a finanțatorului american Allen Stanford a devenit permanentă”, a declarat luni ministerul elvețian al justiției într-o declarație.

Potrivit unui memorandum de condamnare din 2012, procurorii federali americani au declarat că Stanford era un „prădător nemilos” care a dirijat 116 milioane de dolari în încasări „printr-un fond elvețian de slush pe care îl controla la Societe Generale”.

Societe Generale a petrecut ani de zile luptând împotriva acuzațiilor potrivit cărora nu și-a respectat în mod adecvat obligațiile de combatere a spălării banilor în acceptarea banilor lui Stanford, arată dosarele instanțelor elvețiene.

Un purtător de cuvânt al băncii contactat de Reuters a refuzat, luni, să comenteze subiectul.