Tribunalul Federal Elvețian a admis reținerea unui copil român, în vârstă de 12 ani, pe numele căruia exista un mandat de arestare și care a recunoscut că a dat mai multe spargeri pe teritoriul Elveției, informează ziarulromanesc.de.
O astfel de măsură ar putea fi impusă în viitor în cazul minorilor cu vârstele cuprinse între 10 și 15 ani, suspectați că au comis delicte. Asta în condițiile în care alte măsuri de supraveghere nu sunt potrivite, conform deciziei Tribunalului Elvețian.
Minorul din România a comis faptele de care este acuzat în anul 2013, când o femeie a aletrat autoritățile după ce l-a observat în grădina sa. Pe numele băiatului exista deja un mandat de arestare, românul recunoscând atunci în fața polițiștilor din Geneva că dăduse mai multe spargeri pe teritoriul Elveției.
Autoritățile elvețiene nu au putut stabili identitatea minorului, întrucât acesta nu avea niciun document asupra sa și a refuzat să dezvăluie unde se află bunica sa, care, potrvit sursei citate, ar trăi într-o tabără din Franța.
Băiatul a fost plasat în arest preventiv, autoritățile considerând că există riscul ca acesta să părăsească țara, și este cercetat pentru intrare prin efracție, tentativă de furt și distrugere de bunuri. A scăpat însă nepedepsit și a fost eliberat.
Avocatul minorului a cerut în instanță ca acesta să primească suma de 200 de franci elvețieni pentru fiecare zi de detenție, pe motiv că minorii care nu au împlinit vârsta de 15 ani nu pot fi privați de libertate pe durata cercetărilor.
Instanța a stabilit că puteau fi impuse alte măsuri de supraveghere în locul detenției, aspect care trebuia să fie luat în considerare în calcularea duratei maxime admise de arest preventiv. Procedura nu s-a aplicat însă și în cazul românului, astfel că instanța inferioară trebuie să stabilească dacă acestuia i se cuvin compensațiile bănești.