Confiscarea activelor private rusești ar încălca Constituția elvețiană și ordinea juridică existentă, a declarat miercuri guvernul elvețian, citând concluziile unui grup de lucru înființat de Oficiul Federal de Justiție.
Elveția a înghețat active financiare în valoare de 8,13 miliarde de dolari în cadrul sancțiunilor Moscovei pentru invazia din Ucraina, a menționat, în decembrie, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice – informează AFP.
„Sprijinul pentru Ucraina va continua, independent de discuțiile privind activele înghețate”, a declarat miercuri Consiliul Federal Elvețian – Calea Europeană.
Un organism de lucru înființat pentru a discuta această problemă a precizat că exproprierea activelor private de origine legală fără despăgubiri nu este permisă de legislația elvețiană:
„Confiscarea activelor private înghețate este incompatibilă cu Constituția federală și cu ordinea juridică în vigoare și încalcă angajamentele internaționale ale Elveției”, a declarat miercuri Ministerul elvețian al Justiției.
„Nu există niciun temei juridic pentru confiscare în prezent”, a declarat luna trecută Asociația Bancherilor Elvețieni.
Statul a adoptat alte sancțiuni împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina printre care plafonarea prețului petrolului de către Uniunea Europeană sau cel mai recent pachet al UE la sfârșitul lunii ianuarie, sancționând alte 200 de persoane și anunțând noi restricții, cum ar fi interzicerea exporturilor pentru industria aerospațială pentru a acoperi motoarele pentru avioane și drone.
Miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va face un inventar exact al activelor îngheţate aparţinând Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei:
„Vom urmări oligarhii (ruşi) care încearcă să-şi disimuleze sau să-şi vândă activele pentru a eluda sancţiunile. Şi, împreună cu statele membre, vom revizui activele îngheţate ale Băncii Centrale ruse în UE. Trebuie să ştim unde se află şi cantitatea lor. Aceasta este crucial în vederea posibilei folosiri a activelor ruseşti pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei”, a spus Ursula von der Leyen, anunţând detaliile celui de-al 10-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei pe care-l pregăteşte UE.