Elveția face apel la „responsabilitatea individuală” în lupta cu COVID-19. Se pregătesc măsuri mai dure
Simonetta Sommaruga, președinta Elveției, a făcut un apel către populație, cerând ”responsabilitate individuală” în fața epidemiei de COVID-19, dar și către cantoane, rugându-le să acționeze rapid în contextul creșterii numărului infectărilor, scrie thelocal.ch
Elveția, apel la „responsabilitate individuală” în lupta cu noul coronavirus
„Am sperat că vom putea intra în iarnă fără această creștere puternică a infectărilor. Dacă această curbă a infectarilor nu se aplatizează până miercurea viitoare, va trebui să luăm decizii care merg mai departe.
Trebuie să fim responsabili. Avem această experiență din primăvară, așadar nu văd de ce nu ar merge din nou””, a declarat Sommaruga.
Declarația face referire la anunțul Ministrului elvețian al sănătății, Alain Berset, care menționase miercuri că noile măsuri ar putea avea în vedere ”instituțiile publice, adunările de persoane și manifestările publice sau private”.
Elveția: Noi restricții în lupta cu COVID-19
În ultima săptămână, numărul infectărilor de COVID-19 și cel al deceselor s-au dublat față de săptămâna precedentă. Concret, joi au fost raportate 5.230 de noi contagieri în ultimele 24 de ore și 11 noi decese. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața de la începutul pandemiei a ajuns la 1.886.
În acest context, guvernul elvețian a impus, începând de luni, noi măsuri restrictive. Printre ele, purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice închise și a interzis adunările mai mari de 15 persoane, alte restricții fiind avute în vedere de cantoane.
De asemenea, angajații vor lucra de acasă pentru a reduce contactul între persoane.
Un vaccin elvețian împotriva COVID-19 ar putea fi administrat la scară largă
Încă din luna aprilie, imunologul elvețian Martin Bachmann anunța că o posibilă imunizare în masă a populației țării sale ar putea începe în luna octombrie, după ce un vaccin experimental ar putea obține toate certificările necesare.
Mai exact, cercetătorul a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.
Apoi, aceeași secvenţă genetică a fost utilizată pentru a construi un tip de virus „fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce îi permite organismului uman să se apere de adevăratul coronavirus. Vaccinul a înregistrat rezultate favorabile pe șoareci.
„Acest calendar este extrem de optimist, dar nu este complet exagerat”, declara la acea vreme Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic, Agenţia Elveţiană pentru Produse Terapeutice care a dezvoltat vaccinul, având alături parteneri din China și Letonia.
Momentan, vaccinul experimental nu a ieșit pe piață.