Elveția avertizează populația asupra pericolului unei posibile pene de curent catastrofale în 2025

Publicat: 03 11. 2021, 19:31
Actualizat: 03 11. 2021, 19:34
Sursa FOTO: Pixabay.com

Elveția ar rămâne fără energie electrică timp de aproape două zile, în cel mai rău scenariu privind ceea ce s-ar putea întâmpla în 2025 fără un acord amplu de energie electrică cu Uniunea Europeană și cu statele vecine din jur, a anunțat miercuri guvernul.

Elveția, scenariu privind un blackout în 2025

Perspectivele ca o astfel de uniune a puterii să asigure fluxul lin al electricității peste granițe a suferit o lovitură puternică în mai, când discuțiile de la Berna privind un nou tratat bilateral cu Bruxelles-ul s-au destramat. UE a spus că elvețienii nu vor avea acces suplimentar la piața unică în absența unui astfel de pact, scrie Reuters.

Guvernul elvețian a planificat cum să întărească rețeaua de electricitate internă, pe măsură ce face tranziția către producerea de energie din surse regenerabile și hidroenergie, în timp ce elimină treptat energia nucleară.

Păstrează o atenție specială în 2025, când intră în vigoare noile norme UE care cer operatorilor europeni de sisteme de transport să mențină liberă cel puțin 70% din capacitățile rețelei transfrontaliere pentru comercializarea energiei electrice în UE.

Impactul acestui fapt asupra Elveției, care nu este membră a UE, este neclar, dar ar putea reduce semnificativ capacitatea de import de energie a Elveției.

Un studiu comandat de stat a analizat trei scenarii de stres în care capacitățile cu țările vecine sunt reduse drastic în timp ce reactorul nuclear elvețian blochează centralele Beznau I + II și o treime din centralele nucleare franceze sunt indisponibile.

Într-un scenariu, în care nu există cooperare cu UE, țările vecine restricționează capacitatea de transport către și dinspre Elveția.

„În mod normal, securitatea rețelei și a aprovizionării sunt garantate. În cel mai rău caz definit pentru studiu, situația devine însă critică spre sfârșitul lunii martie: atunci cererea internă de energie electrică nu ar mai putea fi satisfăcută timp de 47 de ore”, s-a constatat într-un raport.

O astfel de amenințare dispare în cazul în care o uniune a puterii intră în vigoare sau în cazul în care elvețienii pot încheia acorduri tehnice cu operatorii europeni de sisteme de transport care să asigure că Elveția este luată în considerare atunci când intră regula de 70%, a adăugat acesta.

Scenariu apocliptic în Austria

Forțele armate austriece desfășoară de săptămâni o masivă campanie de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale. Nu se pune problema dacă va fi ci doar când se va întâmpla. 

Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală ca urmare a unei întreruperi în rețeaua electrică românească, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană, relatează www.diepresse.comAustria pare a deveni vestitorul blackout-ului. Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții. Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populației sfaturi, campania de informare cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul„Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“!