Elveția, a doua țară care a autorizat un vaccin bivalent împotriva COVID-19

Elveția, a doua țară care a autorizat un vaccin bivalent împotriva COVID-19
Elveția, a doua țară care a autorizat un vaccin bivalent împotriva COVID-19. Sursa Foto: Hepta/ Zuma Press / Andre Malerba

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Elveţia, Swissmedic, a transmis luni că a autorizat primul vaccin bivalent anti Covid-19 din această ţară, care va putea fi utilizat ca doză booster.

Spikevax, dezvoltat de compania americană Moderna cu ajutorul tehnologiei ARN mesager împotriva a două variante ale noului coronavirus, poate fi administrat tuturor persoanelor cu vârste de peste 18 ani, potrivit reprezentanţilor elvețieni.

Elveția aprobă un vaccin care vizează două variante de coronavirus

Oficialii Swissmedic au emis o autorizaţie temporară de utilizare a acestui vaccin Moderna, adaptat să ofere protecţie împotriva a două tulpini diferite de SARS-CoV-2, relatează site-ul swissinfo.ch.

„Spikevax Bivalent Original/Omicron” este conceput să fie administrat în două doze de câte 0,5 ml. Fiecare conţine 25 de micrograme din vaccinul original Spikevax mRNA-1273 şi 25 de micrograme de ARN mesager, vizând varianta Omicron (subvarianta originală BA1 şi subvariantele BA.4/BA.5).

În studii, o doză de rapel cu acest vaccin bivalent a demonstrat concentrații mai mari de anticorpi împotriva variantelor Omicron decât o doză de rapel cu Spikevax, vaccinul original COVID-19 de la Moderna, cu efecte secundare comparabile.

De asemenea, rapelul va fi utilizat în conformitate cu recomandările oficiale de vaccinare întocmite de Comisia Federală pentru Vaccinare (FCV) și Oficiul Federal de Sănătate Publică (OFSP).

Testele clinice sunt promițătoare

Luni, reprezentanţii Swissmedic au declarat că acest vaccin a generat în cadrul testelor clinice concentraţii mai mari de anticorpi împotriva variantei Omicron decât vaccinul original Spikevax şi că noul ser bivalent a avut „efecte secundare comparabile” în raport cu serul original.

Acestea includ iritaţie, roşeaţă sau inflamare în zona de injectare, oboseală, dureri de cap, frisoane şi senzaţie de greaţă.

Reprezentanţii Comitetului de Experţi în Medicină Umană au autorizat, printr-o decizie separată, utilizarea noului vaccin bivalent produs de Moderna, a mai dezvăluit Swissmedic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”