Elon Musk, pus la colț de Casa Albă. Rolul miliardarului în administrația Trump

Elon Musk, pus la colț de Casa Albă. Rolul miliardarului în administrația Trump
Elon Musk. Sursa foto: Hepta - Bestimage / © Capture TV via Bestimage

Elon Musk este consilier special al preşedintelui Donald Trump și nu are autoritate și putere decizională. Aceste explicații au fost date de Casa Albă într-un document oficial depus pe rolul unei instanțe de judecată.

De la câștigarea alegerilor de către Donald Trump, miliardarul Elon Musk a devenit una dintre figurile cele mai importante ale anturajului noului președinte. El și-a asumat inclusiv rolul de a epura aparatul administrativ federal, fiind desemnat la coordonarea Departamentului pentru eficienţă guvernamentală (DOGE). Mai mult, miliardarul a dat impresia că are autoritate și foarte mare putere de influență asupra președintelui republican.

Acum, Casa Albă vine cu clarificări despre situația reală a lui Musk. Acesta lucrează la Casa Albă, pe un post de consilier special al preşedintelui. El nu este angajat al Departamentului pentru eficienţă guvernamentală (DOGE) şi nu are autoritatea de a lua decizii, relatează Reuters şi AFP.

Documentul depus în instanță este semnat de Joshua Fisher, director al Biroului administrativ al Casei Albe. Potrivit acestuia, Elon Musk poate doar să-l consilieze pe preşedinte şi să comunice directivele acestuia. Oficialul Biroului administrativ precizează că DOGE „este separat de Biroul Casei Albe”.

„Dl Musk este angajat de Biroul Casei Albe. Nu este un angajat al DOGE şi nu este administratorul DOGE”, a subliniat Joshua Fisher.

Elon Musk nu are autoritate oficială

În documentul semnat de directorul Biroului administrativ al Casei Albe, se precizează că miliardarul are aceleași atribuții ca și ceilalți consilieri speciali de pe lângă Donald Trump. El nu are vreo autoritate specială sau oficială și nici nu poate lua decizii guvernamentale.

„Ca alţi consilieri special ai Casei Albe, dl Musk nu are vreo autoritate reală sau oficială de a lua decizii guvernamentale”, precizează documentul citat.

DOGE se ocupă de evaluarea agențiilor federale, fiind înființată sub pretextul reducerii costurilor administrației. La începutul celui de-al doilea mandat la Casa Albă, Donald Trump a anunțat că l-a desemnat pe Elon Musk în fruntea efortului de eliminare a risipei. Măsura prevede mii de disponibilizări în rândul funcționarilor de carieră din administrația federală.

În acest context, un număr de 14 state americane, între care şi New Mexico, au declanșat o procedură împotriva lui Elon Musk, Donald Trump şi DOGE. Inițiatorii demersului susțin că miliardarul de la Tesla îndeplineşte un rol care îi depăşeşte atribuţiile oficiale. Dat fiind că „nominalizarea sa nu a fost confirmată de Senat”, acţiunile lui „sunt anticonstituţionale”, au acuzat autorii demersului într-un document depus în instanţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`